Chinese+varkenshotels+tellen+26+etages
Nieuws
© YouTube

Chinese varkenshotels tellen 26 etages

Van een nieuw varkensbedrijf in China is het eerste gebouw met 26 verdiepingen in gebruik genomen. Het project met twee van zulke varkenshotels heeft door corona en de marktsituatie vertraging opgelopen. Zhongxin Kaiwei verwacht op die locatie in de provincie Hubei 1,2 miljoen vleesvarkens per jaar te produceren.

Het varkensverblijf met 26 etages is het meest imposante bouwwerk in de Chinese varkenshouderij tot nu toe, meldt Beijing News. Het telt in totaal 400.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Een kopie van dit varkenshotel is ook al richting voltooiing. Er zullen 600.000 varkens op die locatie worden gehouden.

De totale investering inclusief faciliteiten voor het personeel is geraamd op omgerekend 575 miljoen euro. De investering van een vleesvarkensplaats bedraagt zo'n 360 euro. Hoogbouw voor het produceren van varkensvlees is in bepaalde delen van China noodzakelijk vanwege grondgebrek.

Bouwgrond schaars

In bergachtige gebieden of in gebieden waar bouwgrond schaars is, schieten varkensbedrijven de hoogte in. De investeringen in deze zogenaamde varkenshotels zijn per dierplaats 20 procent hoger dan van conventionele varkensstallen met een bouwlaag.

De tekst gaat door onder de video

Efficiënter (arbeid) en beter gecontroleerd (hoge biosecurity) varkens kunnen produceren, levert een lagere kostprijs op. Daarbij komt dat de robuustheid van hoogbouw het toestaat om een langere afschrijvingstermijn te hanteren.

Uitdagingen talrijk

Wel kent het in de hoogte bouwen enorme technische uitdagingen, zoals het voer bij elk dier te krijgen. Vloeren van de verdiepingen vochtdicht krijgen en houden, is inmiddels geleerd. Ventilatie is ingewikkeld, maar zou intussen voordeel hebben van het in de hoogte bouwen.

Investeren in technologie en milieumaatregelen, zoals luchtfiltering, biogaswinning en mestverwerking, is bij zulke enorme complexen per dierplaats gunstiger. Daarnaast is het soepel verplaatsen van grote aantallen dieren een enorme logistieke puzzel.

Technologische oplossingen en ontwikkelingen

Omdat Chinezen geloven in technologische oplossingen en ontwikkelingen, zijn hoogbouw en grote aantallen dieren op een locatie houden goede opties. 80 procent bouwgrond wordt bespaard en het in een bioveilige omgeving varkens houden, draagt bij aan de nationale voedselzekerheid.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer