Big+China+is+watching+us
Blog
© Studio Van Assendelft

Big China is watching us

Jaren geleden heb ik 1984 van George Orwell gelezen voor de verplichte eindlijst van de middelbare school. Hoofpersoon in het boek is Big Brother. Die duldt geen tegenspraak en weet alles van iedereen door camera’s die in huizen zijn geïnstalleerd. Daar komt 'Big Brother is watching you' vandaan. Overal, zelfs in je eigen huis wordt je continue bespied.Toen kon ik me nog niet voorstellen dat dit werkelijkheid zou kunnen worden.

Decennia later is dat 'onvoorstelbare' wel anders geworden. Google en andere tech-bedrijven weten al heel veel over ons. Dat vind ik best wel vervelend. Al heb ik er tot nu toe nog geen nare gedachten over. Camera’s en andere zaken die mij volgen kan ik nog zelf uitschakelen.

Bij de sluiting van de slachterijen in Nederland en ook daarbuiten voor de export naar de Chinese markt, kwam het 'Big Brother is watching you'-gevoel wel meteen bovendrijven. De slachterijen werden gesloten vanwege de corona-uitbraken onder de medewerkers. En dat zou een risico zijn voor een besmetting van de consument in China. Dat alles naar aanleiding van een nieuwe uitbraak gerelateerd aan de grootste openluchtmarkt van 'vis, vlees en ander voedsel in China. De uitbraak zou komen vanaf besmette snijplanken, mogelijk van geïmporteerde zalm.

Ik kan me voorstellen dat niemand zit te wachten op nieuwe uitbraken van Covid-19 en dat gepaste maatregelen neemt. Bij de sluiting van de slachterijen voor de Chinese markt kwam daar nog wel wat bij. De afnemers wilden inzicht in de processen in de slachterij en de verwerking. Misschien liefst ook wel via continue toezicht op afstand met camera’s. Big China is watching us.
En dan kriebelt het bij mij. Blijft het bij kijken of er fouten worden gemaakt, of komen er allerhande andere zaken bij. Wil China controle over de varkensvleesmarkt in de hele wereld of nog verdergaand bedrijven overnemen en alles volgens de eigen regels produceren. En hoe bescherm je de privacy van de werknemers. En stel dat Big Brother ook mee wil kijken in de Nederlandse varkensstallen.

Een goede controle en toezicht is belangrijk. In de veehouderij en andere agrarische sectoren zijn we bezig met voedingsproducten voor de mens. Die moeten uiteraard niet alleen voedzaam en lekker zijn, maar ook veilig en mogen geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Iemand vertrouwen op zijn mooie blauwe ogen is zeker niet meer genoeg. En alleen zaken vastleggen op papier is ook niet meer van deze tijd. Maar continue meekijken op de handen en in de ogen van de medewerkers gaat wel weer erg ver.

John Lamers
Redactie Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer