Aminozuren+eerder+probleem+dan+grondstoffen
Nieuws
© Twan Wiermans

Aminozuren eerder probleem dan grondstoffen

De veevoersector maakt zich meer zorgen over een mogelijk tekort aan aminozuren dan over grondstoffen. Aminozuren komen vooral uit China en er zijn al een tijd problemen met het containervervoer. Tarwe is wel een kritische grondstof, bleek woensdagavond 20 april tijdens het webinar van de Holland Swine Group. Die grondstof is echter nog wel vervangbaar voor varkens.

De tweede Knorren met .! sessie van de Holland Swine Group had als hoofdthema de grondstoffenmarkt. Varkenshouder Marko van Asten, directeur Co de Heus van De Heus voeders en CEO Dick Hordijk van Agrifirm gaven hun inzichten over de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt. Die is volgens hen allemaal mede door de oorlog in Oekraïne flink verstoord.

De prijzen van grondstoffen en daarmee mengvoeders zijn de afgelopen weken flink gestegen. Of die prijsstijging doorzet, is een grote vraag. Marko van Asten die voor zijn bedrijven in Duitsland en Nederland de grondstoffen inkoopt, verwacht dat de prijzen in september 10 tot 15 procent onder het huidige niveau komen.

'De markt is nu overprijsd. Nu voorinkopen van tarwe of mais zou ik niet doen. Gerst is een ander verhaal, dat kopen we altijd ruim van tevoren in en hebben we al op voorraad. Die grondstof hebben we nodig', stelt hij. 'Tarwe daarentegen kun je vervangen door bijvoorbeeld mais en met fermentatie kunnen we tarwegries opwaarderen naar tarwekwaliteit.'

Hoge prijsniveau door speculatie

Hordijk geeft aan dat het huidige hoge prijsniveau vooral ook te maken heeft met speculatie. 'China koopt momenteel niet in, dat land heeft al heel grote voorraden grondstoffen liggen. In Oekraïne is nog voor 80 procent ingezaaid, lijkt het.'

Toch staat de grondstoffenmarkt flink onder druk, constateert De Heus. 'Dat was al zo voor de oorlog in Oekraïne. Door droogte in Brazilië en Argentinië was de sojaoogst slecht en viel de tarweoogst in Canada tegen. De vraag is niet alleen of er genoeg gezaaid is in Oekraïne, maar ook of die oogst ook van het land komt en geëxporteerd kan worden.'

Hij verwacht wel een prijsverlichting tijdens de oogst, maar de vraag is hoe lang die duurt. 'Dat hangt van meerdere zaken af, escaleert de oorlog, wordt er in Amerika minder mais en meer soja gezaaid en dergelijke.' Echt grote problemen worden er niet verwacht op de grondstoffenmarkt, behalve dan voor tarwe.

Humane voeding

Dat komt volgens De Heus omdat tarwe met name voor de humane voeding nodig is. 'Kan Oekraïne niet voldoende exporteren naar Afrika, dan zal dat problemen geven. Vanuit andere landen moet dat dan naar Afrika en kan zo tekorten geven voor het produceren van veevoer. Dat is dan nog wel oplosbaar met andere grondstoffen. Wel heeft het invloed op de volatiliteit van de grondstofprijzen, die is groter geworden en dat zal zo blijven.'

Lastiger is het eiwitverhaal. Er wordt wel gezegd dat Europa haar eigen grondstoffen kan produceren, maar dat is maar gedeeltelijk waar volgens De Heus. Voor de tarwe en andere energie leverende grondstoffen kan dat kloppen, maar niet voor eiwitgrondstoffen.

Als Europa meer eigen eiwit moet produceren, gaat in zijn ogen ten koste van onder meer tarwe. 'De oplossing is overigens niet zo moeilijk. We moeten stoppen met produceren van bio-ethanol uit granen en raapzaadolie voor de brandstoffen.'

Containervervoer

De aminozuren die nodig zijn om het voer op de behoefte van de dieren aan te passen, vormen eigenlijk het grootste probleem. Die komen vrijwel uitsluitend uit China. Doordat het containervervoer een stuk duurder is geworden in de coronatijd, zijn de aminozuren ook fors hoger in prijs geworden. Dat is volgens Van Asten ook een belangrijke reden, waardoor veevoeders duurder zijn geworden. Het is dus niet alleen het tekort aan grondstoffen.

De Heus stelt dat de voerfabrikant tegenwoordig veel grotere voorraden aan aminozuren aanhoudt. 'We weten niet meer zeker of een levering vanuit China op tijd aankomt. En we zoeken naar leveranciers in Europa.' Ook Hordijk herkent het probleem met amimozuren. 'We zouden minder afhankelijk moeten worden van de aminozuurproductie in China. We moeten ervoor zorgen dat onze relatie met dat land goed blijft. Als de Chinezen de export van aminozuren stilleggen, hebben we pas echt een probleem.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer