Aanklacht+tegen+varkensslachterij+in+Vlaamse+Tielt
Nieuws
© Jos Thelosen

Aanklacht tegen varkensslachterij in Vlaamse Tielt

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights dient opnieuw een klacht in tegen varkensslachterij Debra in het Vlaamse Tielt vanwege dierenmishandeling. Eind 2019 werd dit bedrijf veroordeeld tot een boete voor dierenmishandeling naar aanleiding van undercoverbeelden van Animal Rights.

Animal Rights baseert zich op inspectierapporten van de dienst Dierenwelzijn. Tussen oktober en december 2021 zouden er problemen geweest zijn bij Debra. De varkensslachterij spreekt de beschuldigingen tegen.

Volgens de dierenrechtenorganisatie blijkt verder uit cijfers van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen dat het slachthuis in Tielt vorig jaar honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. 'Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar.' Volgens Animal Rights werd illegaal met uitbreiding van de slachtcapaciteit begonnen. De dierenrechtenorganisatie wil dat de overheid straffen uitdeelt aan de varkensslachterij en overgaat tot onmiddellijke sluiting.

Zaterdag actie

Animal Rights gaat zaterdag actievoeren met enkele andere organisaties bij de slachterij in Tielt. Vorige weekend werd er ook al actiegevoerd vanwege het 'vijfjarig bestaan' van de undercoverreportage over de slachterij.

Tegenover het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw heeft Debra laten weten dat het sinds 2019 enkele waarschuwingen kreeg van de dienst Dierenwelzijn. Het ging om een beperkt aantal waarschuwingen, die het bedrijf heeft opgevolgd. 'Daarnaast willen we benadrukken dat het om waarschuwingen gaat en niet om officiële processen-verbaal, wat erop duidt dat dit om gebeurlijke, maar even goed te vermijden, incidenten gaat.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer