POV%3A+eerste+waarschuwingen+diertransport+uitgedeeld
Nieuws
© Jos Thelosen

POV: eerste waarschuwingen diertransport uitgedeeld

De eerste waarschuwingen voor het vervoer onder voorwaarden van dieren met een bemerking zijn uitgedeeld. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept varkenshouders op om foto's te maken van dieren die getransporteerd mochten worden en toch niet zijn meegegaan of zijn afgekeurd.

Sinds maandag 4 april handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op 'het vervoer onder voorwaarden'. Dit gaat om dieren met kleine cosmetische bemerkingen. De varkenshouder moet ze merken en ze moeten als laatste apart op de vrachtwagen. Dat vak mag niet voller dan 80 procent worden beladen.

Het niet juist selecteren van dieren en/of niet op de juiste manier vervoeren ziet de NVWA als een klasse D-overtreding. Er volgen eerst drie mondelinge waarschuwingen (deze worden schriftelijk teruggekoppeld), vervolgens een schriftelijke waarschuwing en daarna een rapport van bevindingen. Bij dit laatste is de overtreding van D naar klasse B gegaan. De waarschuwingen die tot 4 april zijn gegeven, tellen hierin niet mee.

Goed geselecteerd toch waarschuwing

Bij de POV zijn signalen binnengekomen van verbaasde varkenshouders die met de beste bedoelingen de varkens goed hadden bekeken en geselecteerd, maar toch een waarschuwing hebben gekregen en geen idee hebben over welk varken het gaat.


Een varkenshouder heeft altijd het recht om foto's te maken van het betreffende varken waarvoor een waarschuwing is gegeven door de NVWA-inspecteur. De POV raadt daarom aan om zelf foto's te maken of de chauffeur te vragen foto's van deze situaties te maken. Deze oproep zal Vee & Logistiek Nederland ook doen richting de chauffeurs. Dit alles is afgestemd met de NVWA en zij hebben hun inspecteurs hierover geïnformeerd.

Mailen

Varkenshouders kunnen foto's van dieren die volgens de varkenshouder getransporteerd mochten worden en toch niet zijn meegegaan of zijn afgekeurd opsturen naar info@pov.nl. Samen met Vee & Logistiek Nederland en de brancheorganisatie van veetransporteurs Saveetra worden die gebruikt in de evaluaties met de NVWA.

Meer informatie over de Europese richtsnoeren is te vinden op Mijn POV.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer