%27Nieuwe+kansen+en+gezichten%27
Blog
© Zoetis

'Nieuwe kansen en gezichten'

Nu u dit leest hebben we het jaar 2022 al ingeluid. Een nieuw jaar, soms een nieuw begin en vast ook wel nieuwe kansen. Laten we vooral hopen dat het een positief jaar zal worden in alle opzichten. Misschien wordt het ook wel een jaar van nieuwe gezichten op uw bedrijf.

Want ook aankomend jaar zullen er weer jonge dierenartsen hun entree maken in de praktijk. Het is een hele stap vanaf de universiteit naar de praktijk. Het kennisniveau van varkenshouders en andere specialisten die op de bedrijven komen is vaak hoog en de pas afgestudeerde dierenartsen moeten hier nog hun weg in vinden.

Een tijdje geleden heb ik aan diergeneeskundestudenten uitleg gegeven over diagnostiek op varkensbedrijven. Het was voor deze studenten hun eerste kennismaking met varkensbedrijven en ook met hun mogelijk toekomstige werk als varkensdierenarts.

Op een vleesvarkensbedrijf met luchtwegproblemen hebben ze onderzoek gedaan door middel van het nemen van speekselmonsters. Een zeer eenvoudige methode: de varkens kauwen op een touw, dat natte touw wordt uitgewrongen en het vocht wordt in een buisje naar het lab gestuurd. Het is een laagdrempelig onderzoek om te achterhalen of bepaalde ziektekiemen aanwezig zijn bij de onderzochte varkens.

Naast de mogelijkheden die zo'n test biedt kleven er natuurlijk ook beperkingen aan. Het is bij het doen van diagnostiek altijd belangrijk er van te voren goed over na te denken, wat kan ik met de uitslag, wat is mijn doel, staan de kosten hiermee in verhouding. Voor dit bedrijf kwam er een duidelijke uitslag uit waardoor de biosecurityadviezen goed onderbouwd konden worden.

Voor de studenten was het een mooie gelegenheid om naast wetenschappelijk ook praktisch na te denken over de meest voorkomende luchtwegaandoeningen bij vleesvarkens en hoe dit verder aan te vliegen. En zeker bleek het ook een mooie ervaring om te weten dat je er als jonge dierenarts niet alleen voor staat. Er is vaak wel een ervaren collega om mee te sparren en verder is er goede ondersteuning vanuit de gezondheidsdienst maar ook vanuit de farmaceutische bedrijven.

Geef deze jonge mensen de kans en besef dat ze nog niet alles kunnen en hoeven te weten. En maak juist gebruik van hun frisse blik, hun up-to-date wetenschappelijke kennis en juist ook hun 'out of the box' kritisch kijken naar je bedrijf. Dan kan het zomaar zijn dat er in 2022 een nieuwe, frisse wind door de stal waait!

Tineke van de Veerdonk
Varkensdierenarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer