Gezonde+gelten+en+zeugen+voor+goede+start+pasgeboren+biggen
Partner Zoetis

Gezonde gelten en zeugen voor goede start pasgeboren biggen

Van onze varkens verwachten we topprestaties. Vergelijkbaar met topsporters op de atletiekbaan. Het vereist een goede basis. Ze moeten gezond en in topvorm zijn om hun race te kunnen winnen. Bij varkens begint dit bij de gelten en zeugen.

Gelten en zeugen kunnen enkel optimaal presteren wanneer ze fit en gezond zijn. Ze vormen de basis van een goed presterend, gezond en stabiel bedrijf.

Een gezonde start van de race van pasgeboren biggen? Dat kan worden gerealiseerd met een stabiele zeugenstapel, vrij van de virusziekte PRRS. PRRS kan veel schade veroorzaken op een varkensbedrijf, zoals abortussen en vroeggeboortes in het laatste trimester van de dracht, te veel doodgeboren of zwakke biggen in de kraamstal en beperkingen in de biggenafzet.

In onderstaande video worden tips gegeven voor het realiseren van een gezonde zeugenstapel, voor een gezonde en goede start van pasgeboren biggen. Anke Verhaegen en Tineke van de Veerdonk van Zoetis praten op de atletiekbaan over de invloed van PRRS op de gezondheid van de zeugenstapel. Ook Anne Staadegaard van Topigs Norsvin komt aan het woord: 'Ons doel is om een PRRS-vrije uitstroom te genereren.'

• Kijk voor meer informatie over PRRS-preventie op de website van Zoetis


MM-16561

Over Zoetis

  Bij Zoetis draait het om de diergezondheid. We maken ons sterk om varkenshouder en dierenarts te voorzien van hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins en...

Lees verder »