%27Is+het+de+ondernemer+of+zijn+personeel%3F%27
Blog
© Chris van den Borne

'Is het de ondernemer of zijn personeel?'

Elke varkenshouder is het er intussen mee eens dat we met meer hygiëne in de varkenshouderij veel kunnen bereiken. De tijd dat ik met ondernemers in discussie was over het belang van hygiëne, is eigenlijk wel achter de rug. Uitspraken als 'Het moet een beetje vies zijn' of 'Ze moeten geen kasplantjes worden' hoor ik veel minder.

De argumenten die ik de laatste vaker tijd hoor, zijn meer gebaseerd op de angst om personeel niet mee te krijgen bij het aanscherpen van de hygiëne op het bedrijf. Dat blijkt uit opmerkingen als 'Dat doet mijn personeel nooit', 'Daarmee jaag ik mijn personeel de deur uit' of 'We doen eigenlijk alles al wel (ongeveer) zo'.

Mijn ervaringen zijn precies omgekeerd. Vaak wil het personeel niets anders dan in een schone stal werken met gezonde dieren. Natuurlijk weet iedereen dat je meer werk hebt met 1.500 vleesvarkens met een slechte gezondheid dan met 10.000 kerngezonde dieren. Is 'zuiver werken' of zoals laatst een klant tegen mij zei 'secuur werken' ook een enorme boost voor het werkplezier? Ik durf te stellen dat bij meer dan 95 procent van onze HyCare-bedrijven het personeel nooit meer terug zou willen naar de oude werkwijze. Vaak is dat niet alleen gebaseerd op een betere gezondheid, maar ook op de trots van een zuivere stal.

Vaak ligt het probleem in mijn ogen niet bij de medewerkers, maar bij de ondernemer zelf. Zijn angst voor verandering is groter dan die bij zijn niet 'mee-willen-veranderen' medewerkers. Voor hen is het vaak zelfs een mooie nieuwe uitdaging, een positieve verandering waar ze trots op zijn.

Bij het verbeteren van de hygiëne zijn het vaak de kleine dingen die ertoe doen. Zaken die erg meevallen om in te bakken in de dagelijkse praktijk. Natuurlijk moet er vooraf wel goed over worden nagedacht om het praktisch in te passen en werkbaar te houden. Dan kost het consequent volhouden bijna geen extra tijd. Of zoals een ondernemer met 750 zeugen antwoordde op de vraag hoeveel tijd het kost om hygiënisch te werken: 'Het kost mij 1,5 minuut per dag extra.' Een ander vertelde dat hij enorm opzag tegen het wisselen van schoeisel bij afdelingen en bij de afvoer van kadavers, maar achteraf viel hem dat enorm mee omdat het bedrijf op wisselplekken juist makkelijk was ingericht.

Op socialemediakanalen zie ik steeds meer initiatieven van ondernemers die potentiële werknemers en hun omgeving laten zien dat ze hun bedrijf 'netjes' is en up-to-date hebben. Sommige van onze HyCare-boeren geven ook met trots een inkijkje op een geordend varkensbedrijf.

Chris van den Borne
Specialist HyCare

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer