Navelbreuk+ontstaat+al+in+eerste+levensweken+big
Nieuws
© Johan Wissink

Navelbreuk ontstaat al in eerste levensweken big

Navelbreuken bij varkens ontstaan doorgaans al in de eerste levensweken. Dat blijkt uit een onderzoek naar de risicofactoren voor het ontstaan ervan door Trine Hovmand-Hansen en haar collega's van de universiteit van Kopenhagen.

Voor het onderzoek zijn 3.031 levend geboren biggen van 161 worpen op twee zeugenbedrijven gevolgd vanaf de geboorte. Van deze biggen ontwikkelden er 255 (8,4 procent) een navelbreuk. Er was een behoorlijk verschil tussen de twee bedrijven. Van 5,2 procent navelbreuken op bedrijf A tot 14 procent op bedrijf B.

De meeste navelbreuken ontstaan al in het kraamhok. In de eerste twee weken hebben honderd biggen een navelbreuk, van week drie tot zes krijgen ruim vijftig biggen een navelbreuk. En van week zeven tot tien nog eens vijftig biggen. Van de 255 navelbreuken verdwenen die weer bij dertig varkens tussen week vier en veertien.

De kans dat een big een navelbreuk oploopt, is groter bij:
• Geltjes dan beertjes
• Een ontsteking van de navelstreng
• Een lange natte navelstreng bij de geboorte
• Te vroeg geboren biggen
• Een genezen of genezende uitstekende navel in de tweede week na de geboorte

Navelbreuken hebben een flink negatief effect op de uitval. Door sterfte of euthanasie valt 57 procent van de varkens met een navelbreuk uit. Extra zorg in de eerste weken aan biggen met risicofactoren is volgens de Deense onderzoekers dan ook gewenst.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer