Groei+zuigende+big+beste+groeivoorspeller
Nieuws
© Varkens Archief

Groei zuigende big beste groeivoorspeller

Extra informatie over de prestaties van biggen helpt vleesvarkenshouders de groei op het bedrijf te voorspellen. Als ze de dagelijkse groei van individuele biggen in de kraamfase kennen, kunnen ze bij de opleg van koppels gericht selecteren. Op die manier kunnen ze de prestaties op het bedrijf sturen en verbeteren. Dat concluderen onderzoekers van het Deense Seges Innovation.

In Denemarken krijgen vleesvarkenshouders weinig informatie mee met de koppels biggen die ze opleggen. Vaak blijft het bij het aantal en het gemiddelde opleggewicht. Verschillen in speenleeftijden, speengewichten, de ziektegeschiedenissen of de verblijfsduur in de biggenopfokstal kennen ze niet.

Toch zitten er op individueel dierniveau verschillen in groeipotentie. Extra informatie over de big zou kunnen bijdragen aan een hogere groei en meer rendement in de vleesvarkensfase. Maar welke voorspellende parameters zijn dat en welke is de belangrijkste waar vleesvarkenshouders wat mee kunnen bij het selecteren bij opleg. Historische prestaties kunnen hen helpen om de voer- en stalbenutting te verhogen door de snelst groeiende varkens bij elkaar te zetten.

Belangrijkste van vijf parameters

De onderzoekers van Seges Innovation analyseerden de prestaties van ruim vijfduizend varkens op zeven bedrijven en koppelden de gegevens aan informatie van de toeleverende vermeerderingsbedrijven. Ze concluderen dat vijf parameters over de big op het vermeerderingsbedrijf de beste voorspelling opleveren voor de groei als vleesvarken. Dat zijn de groei per dag in het kraamhok, het gewicht bij afleveren naar de vleesvarkenshouder, het gewicht bij spenen, de leeftijd bij spenen en de groei per dag in de biggenstal.

De onderzoekers ontdekten dat één parameter een bijna net zo goed voorspellend resultaat geeft: de dagelijkse groei van de big in het kraamhok. Oftewel: de groeipotentie is al goed te voorspellen als alleen de groei tussen geboorte en spenen per big bekend is.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer