Navel+big+sprayen+effectief+en+hygi%C3%ABnisch
Nieuws
© Varkens Archief

Navel big sprayen effectief en hygiënisch

Belangrijke oorzaken van navelbreuken bij varkens zijn infecties en manipulaties aan navels bij pasgeboren biggen. Het juist behandelen van de navel na de geboorte is daarom een punt van aandacht. Het dippen van de navel is volgens MS Schippers een minder hygiënische optie dan sprayen.

De navelstreng van een big moet na de geboorte goed en snel drogen om het binnendringen van omgevingsbacteriën te voorkomen. Een goede hygiëne in kraamhokken en tijdens het verzorgen van de navel is daarom essentieel.

Het gebruik van een navelspray is volgens MS Schippers hygiënischer dan een dipmiddel. Bij het dippen worden biggen een voor een met hun navelstreng in hetzelfde 'behandelbakje met dipmiddel' gedompeld. Op deze manier bestaat de kans dat er infectieziekten van big op big en toom op toom worden overgebracht. Door biggen met een navelspray te behandelen is deze mogelijke besmettingsroute uitgesloten.

Doelgericht behandelen

Daarnaast is een navelspray volgens MS Schippers zuiniger in gebruik. Pasgeboren biggen zijn goed hanteerbaar, zodat hun navels doelgericht zijn te behandelen met de spray en er minder wordt geknoeid. Bovendien is het een zacht, verzorgend product. In combinatie met het gebruik van hygiënepoeder ontstaat een droge, hygiënische omgeving met minder risico op een infectie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer