In+vijf+jaar+6+euro+extra+voerwinst+per+varken
Achtergrond
© DanBred

In vijf jaar 6 euro extra voerwinst per varken

Een hoge groei, een lage voederconversie en onbeperkt voeren konden vroeger niet samengaan. 'Met de jongste generatie DanBred-genetica lukt dat wel', zegt directeur Stefan Derks van DanBred. 'Elke vijf jaar daalt de voederconversie met 0,2, wat de vleesvarkenshouder zo'n 6 euro oplevert met de huidige voerprijzen.'

Bij DanBred zijn alle gegevens over de prestaties van de geteste fokvarkens openbaar. Naast het berenteststation Bøgildgård zijn dat de resultaten van de fokvarkens op de kernfokbedrijven. In totaal legt DanBred jaarlijks de gegevens vast van 95.000 geteste fokvarkens op de kernfokbedrijven en nog eens 7.000 tot 8.000 beren op het berenteststation.

Iedere week worden alle testgegevens verwerkt in de database. De fokberen met de hoogste indexen gaan naar de KI-stations, waaronder ook het station van Klasse Ki in Nederland.

Op het berenteststation groeiden de Duroc-eindberen van DanBred in 2020 gemiddeld 1.258 gram per dag in het traject van 30 kilo tot het einde van de testperiode rond de 100 kilo levend gewicht. De beren op de kernfokbedrijven halen een nog hogere groei van 1.322 gram per dag en ook de jonge zeugen komen tot prima resultaten met 1.222 gram per dag.

De voerconversie verbetert in vijf jaar tijd met 0,2 en dat bespaart 20 kilo voer

Voeropname en groei meten

De voederconversie van de beren op het berenteststation wordt bepaald door per beer de voeropname en groei te meten. De DanBred-eindberen komen tot 1,83 kilo voer per kilo groei. De DanBred Landras (LL) en DanBred Yorkshire (YY) hebben gemiddeld 1,94 kilo voer per kilo groei nodig.

'Dit is een vooruitgang van meer dan 10 procent sinds de oprichting van DanBred in 2018', weet Derks. 'Met de zeswekelijkse aanvoer van de beste Deense beren naar Klasse Ki geven we die genetische vooruitgang door naar de afnemers.'

Met deze resultaten als uitgangspunt is het logisch dat de groei en voederconversie van de DanBred-varkens jaarlijks verbeteren. Derks: 'De genetica van DanBred ontwikkelt zich verder met als doel een vleesvarken te fokken dat op 150 dagen vanaf geboorte 127 kilo weegt.'

Flinke voerbesparing

Jaarlijks neemt de groei van de DanBred-kruising D(LY)-vleesvarkens met 20 gram per dag toe. Tegelijkertijd daalt de voederconversie ieder jaar met 0,04. In vijf jaar tijd gaat er dus 0,2 van de voederconversie af. Dat scheelt flink wat voer bij het opgroeien van de vleesvarkens.

Een varken heeft het meeste voer nodig in de tweede helft van de groeiperiode. Nu is dat nog zo'n 170 kilo vanaf 60 kilo levend gewicht tot aan afleveren op zo'n 127 kilo. Vanaf opleg tot 60 kilo is er ongeveer 70 kilo nodig. De invloed van een verdere verbetering van de voederconversie zit hem dus vooral in het tweede deel van het groeitraject om het voerverbruik verder terug te brengen.

De verbetering van 0,2 voederconversie in vijf jaar tijd levert een besparing op van 20 kilo voer in de groeifase van opleg tot afleveren. Gerekend met een voerprijs van 300 euro per ton per kilo is dat een besparing van 6 euro per afgeleverd vleesvarken.

Onbeperkt voeren kan

De varkenshouder kan het voordeel goed benutten, zeker bij het onbeperkt voeren van vleesvarkens. De genetische vooruitgang geeft steeds meer efficiënte groei met een scherpe voederconversie, stelt Derks. 'Bang zijn voor een sterke daling van de voederconversie door onbeperkt te voeren is niet meer nodig door de genetische vooruitgang van DanBred.'

Onbeperkt voeren betekent bij brijvoer minimaal drie keer per dag en liever nog vier keer per dag voeren. Bij droogvoer is het nodig om te zorgen voor genoeg vreetplekken en de beschikbaarheid van voldoende drinknippels.

Snelle vooruitgang genetica

Het voordeel van het doorgroeien zonder vervetting en daarmee een voederconversie die laag blijft, heeft vooral te maken met de snelle vooruitgang van de genetica.

'En dat zit hem niet alleen in de hoge selectiedruk op groei en voerconversie', zegt Derks. 'Het komt ook doordat de DanBred Duroc een gemakkelijk varken is. Het is een heel vitaal varken met een sociaal karakter. Daardoor ontstaat er geen onrust in de hokken. Onrust kost groei en voer en verlaagt de overleving.'

Het belang van de Duroc als eindbeer neemt dan ook wereldwijd toe. Derks: 'Dat zie je ook bij de andere fokkerijorganisaties. Veel van die Duroc-eindberen hebben hun 'roots' in de Deense fokkerij, maar niet de vooruitgang die DanBred realiseert. Iedere euro vooruitgang per varken is nodig om competitief te zijn en vooral te blijven.'

Aanleg voor groei DanBred-berenlijnen en -zeugenlijnen stijgt flink door
De genetische trend voor groei laat al jaren een stijgende lijn zien bij zowel de zeugen- als de berenlijn van DanBred. De verwachting is dat die stijgende lijnen in versterkte mate doorzetten door de gerichte selectie op groei in zowel de beren- als zeugenlijnen. Daarom is in 2025 de aanleg voor groei bij de DanBred Duroc met 350 gram per dag toegenomen ten opzichte van 2005. Voor de DanBred Landras is de genetische aanleg voor groei met 200 gram per dag toegenomen sinds 2005 en voor de DanBred Yorkshire is die toename zelfs 250 gram per dag.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer