Voerwinst+103+euro+per+gehouden+vleesvarken
Nieuws
© Tweeluik Fotografie

Voerwinst 103 euro per gehouden vleesvarken

2020 kenmerkt zich voor de vleesvarkenshouderij met twee totaal verschillende gezichten. De start was voortreffelijk en de jaarafsluiting gebeurt in mineur. De gemiddelde voerwinst per gemiddeld gehouden vleesvarken komt uit op een redelijk niveau van 103 euro.

Dat verwacht Kasper Bekker als zelfstandig saldoadviseur varkenshouderij op basis van cijfers over elf maanden en een doorkijk naar de maand december. Hij constateert dat de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland zowel het slachtproces als de mondiale verkoop van varkensvlees behoorlijk heeft verstoord.

'In vijf tijdsvakken daalde de prijs per kilo varkensvlees sinds april met ongeveer 70 cent. Met de feestdagen en de jaarwisseling voor de boeg lijkt deze belabberde prijssituatie in de laatste maand van dit jaar niet meer te verbeteren.'

Vleesvarken brengt minder op

Volgens Bekker zullen vleesvarkens dit jaar ongeveer 11 euro per stuk minder opbrengen dan in 2019. De prijs die vleesvarkenshouders dit jaar hebben betaald, zal gemiddeld 7 euro per big lager uitkomen dan vorig jaar.

Daarnaast raamt hij de voerkosten dit jaar op 1,30 euro extra per geleverd vleesvarken. 'Ook al is de prijs van het varkensvoer iets gedaald en de voerconversie weer iets gunstiger geworden, de dieren zijn wel zwaarder gemaakt.'

Rondesnelheid lager

Ondanks een lichte stijging van de gemiddelde groei, van tussen de 10 en 12 gram per dag, zal de omzetsnelheid dit jaar lager uitvallen dan in 2019. De dieren hebben een langer groeitraject wat 70 cent per varken minder voerwinst oplevert.

'Per saldo zal de voerwinst dit jaar dus 6 euro per vleesvarken lager uitkomen', zegt Bekker. 'Met drie ronden per jaar en een gemiddelde voerwinst van 121 euro in 2019 betekent het dat de gemiddelde voerwinst per vleesvarken uitkomt op 103 euro. Oftewel: 97 euro voor een traditioneel varkensbedrijf en 121 euro voor een bedrijf met Beter Leven-varkens.'

Sentiment duidelijk negatiever

Hoewel het sentiment waarschijnlijk duidelijk negatiever is bij vleesvarkenshouders, gaat 2020 toch op financieel gebied als een redelijk goed jaar de boeken in. 'Vooral bedrijven waarvan de afzet moeilijk is geweest, zullen zich in de analyse en omschrijving moeilijk kunnen vinden. Cijfers kunnen soms bikkelhard en confronterend zijn', weet Bekker.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer