Voerwinst+vleesvarkens+11%2C5+procent+gestegen
Nieuws
© Tweeluik Fotografie

Voerwinst vleesvarkens 11,5 procent gestegen

'Het voelt op dit moment erg tegenstrijdig, maar vleesvarkenshouders kunnen terugkijken op prima resultaten van juli 2019 tot en met juni 2020.' Saldo-expert Kasper Bekker verwacht een voerwinst van rond de 135 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. 'Dat is een stijging van maar liefst 11,5 procent.'

De officiële jaarcijfers van het gebroken jaar laten nog even op zich wachten, maar Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij sloeg alvast zelf aan het rekenen. 'Op dit moment staan de hoofden van vleesvarkenshouders niet naar op papier fantastische jaarcijfers. Terecht, want de onzekerheid over de afzetmogelijkheden van de vleesvarkens en de vleesprijzen bezorgen hun kopzorgen.'

Voor zeugenhouders komen de forse prijsval en de afzetproblemen van de biggen zo mogelijk nog harder aan. 'Vermeerderaars hebben nergens een compensatie in hun saldo wat vleesvarkenshouders wel hebben. De lagere vleesopbrengsten worden grotendeels gecompenseerd door lagere biggenprijzen', licht Bekker toe. 'Desalniettemin is het een slecht begin van de tweede helft van 2020 voor de varkenssector.'

Terugblik op gebroken boekjaar

Toch is de voerwinst voor vleesvarkenshouders dit jaar tot en met juni beter geweest dan in dezelfde periode in 2019. Bekker zette de verschillen op een rijtje en becijferde een 9 euro hogere voerwinst per afgeleverd vleesvarken.

'De dieren zijn deze jaarhelft gemiddeld bijna 2 kilo zwaarder geleverd en de prijs is bijna 20 cent per kilo hoger. Dat levert een fors voordeel op van ruim 21 euro en de licht gedaalde voerkosten van bijna 2 euro komen daarbovenop', zegt de saldo-expert. 'Daarentegen is voor een big gemiddeld 13 euro meer betaald zijn de kosten van uitval iets opgelopen door de hogere waarde per dier.'

3,2 ronden per jaar

Op de jaarcijfers heeft die voerwinststijging in de eerste helft van 2020 van ruim 9 euro de helft invloed. Per afgeleverd vleesvarken komt dat dus uit op 4,50 euro. Bekker gaat uit van 3,2 ronden per jaar waardoor dus ruim 14 euro meer voerwinst per gemiddeld aanwezig vleesvarken is behaald. Landelijke cijfers over het jaar 2019 wijzen uit dat de gemiddelde voerwinst 121 euro is geweest.

Bekker rekent er dus op dat de voerwinst uit zal komen rond de 135 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken over de periode juli 2019 tot en met juni 2020. 'Het is een positieve terugblik, maar ik hoop echt dat het huidige tij snel keert.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer