KDV+ontwikkelt+zich+naar+datagedreven+integratie
Nieuws
© Studio Van Assendelft

KDV ontwikkelt zich naar datagedreven integratie

De zes verdiepingssessies van de Stal van de toekomst zitten erop. Jaap de Wit en Frank Steenbreker bogen zich daarin over een integrale aanpak en de ontwikkelingen. De sector moet zich voorbereiden op (betere) vrijloopmogelijkheden voor zeugen en vleesvarkens met intacte staarten. De sector moet ook meerwaarde creëren met data.

De Wit, inkoopdirecteur bij Westfort Vleesproducten en voorzitter van stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), ziet dat KDV zich blijft ontwikkelen. Bij 150 varkensbedrijven worden alle individuele dieren gevolgd aan de hand van oortransponders en readers.

'Het is een duur systeem en zeker nog niet winstgevend', zei hij tijdens de afsluitende sessie op 30 november. 'Per afgeleverd varken naar de slachterij liggen de kosten op 1,50 tot 2,00 euro. Dat zijn kosten van de oorchip, readers, bedrijfsbegeleiding en dataverwerking.' Wekelijks slacht Westfort zo'n 25.000 KDV-varkens en dat is ongeveer de helft van het aantal varkensslachtingen.

Extra toegevoegde waarde

Naast de extra inzichten en goed kunnen benchmarken tussen KDV-bedrijven wordt er gewerkt aan extra toegevoegde waarde. 'Slachtblikken zullen niet meer nodig zijn en dat bespaart kosten', stelt De Wit. 'De CO2-footprint van ons vlees laten we doorrekenen en we zijn bezig met een biggenpaspoort. Vrije ondernemers vormen zo een virtuele datagedreven integratie en samen dringen we de faalkosten in de varkensvleesproductieketen terug.'

Het draait volgens De Wit allemaal om de beste data verzamelen. 'Betrouwbare geborgde data waarmee je extra rendement op specifieke afzetmarkten kunt behalen bij de verkoop van onderdelen van het varken. Maar van ieder geslacht varken gaat, ongeacht het houderijsysteem, rond de 20 kilo richting Azië in de vorm van kop, poten, staart en ingewanden. Die exportmarkt is cruciaal voor een goede vierkantsverwaarding.'

Bedrijven echt vergelijkbaar

Sturen op rendement is voor Frank Steenbreker, adviseur Varkenshouderij bij Abab Agro Advies, bedrijven kunnen vergelijken op basis van productieresultaat per 1.000 euro huisvestingswaarde. 'Op die manier kun je elk type varkensbedrijf naast elkaar zetten. Voor ontwikkelende, consoliderende en uitdrijvende ondernemers zijn verschillende productieresultaten nodig van respectievelijk 125, 100 en 70 euro. Ook de hoogte van de reserveringen per zeug of per vleesvarken verschillen bij de verschillende ambitieniveau's.'

Met dat inzicht kun je volgens hem ook gericht investeren in bijvoorbeeld huisvesting en andere elementen die meerwaarde toevoegen aan een concept. 'Zo kun je de meerprijs die nodig is om te voldoen aan de concepteisen berekenen. Maar ook andere zaken als meer werkplezier, omdat je met gezondere dieren werkt, mag je meetellen ook al staan daar geen harde euro's voor.'


Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer