Technologie+slim+inzetten+bespaart+arbeid
Nieuws
© Connecting Agri en Food

Technologie slim inzetten bespaart arbeid

In China en Korea denken ze dat ze met technologie alles kunnen oplossen voor het succesvol houden van varkens. Dit is volgens Bennie van der Fels, projectmanager bij Wageningen Livestock Research, een misvatting. 'Vakmanschap staat op nummer één en blijft dat. Technologie slim inzetten ondersteunt het vakmanschap.'

Sensoren en camera's rukken ook in Nederlandse varkensstallen steeds meer op. 'Door realtime te meten of beelden 24/7 vast te leggen, kun je beter anticiperen op wat er in de stal gebeurt', zegt Van der Fels. 'Het helpt om de knellende factor arbeid efficiënter te kunnen benutten.'
Maar die technologieën zijn volgen de projectmanager ook nodig om in te spelen op marktontwikkelingen. Dat geldt voor het beheersen van belangrijke thema's zoals het stalklimaat en stalemissies, de diergezondheid en het dierenwelzijn. 'Minder frustratiegedrag treedt op als het stalklimaat en luchtkwaliteit op orde is', stelt Van der Fels.

Stroom aan data

Deze trend is onmiskenbaar waardoor de stroom aan data op het boerenerf groeit. Dat werd duidelijk tijdens het toekomstdebat van de Dutch Pork Expo op 12 oktober in Den Bosch.

Toch zijn volgens directeur Sener Celik van de datacoöperatie JoinData zes op de tien varkenshouders niet bewust bezig met de op hun bedrijf geproduceerde data. 'Met welk doel worden die data verzameld, van wie zijn ze en waar stromen de gegevens allemaal heen? Check daarom of je datapositie veilig is', tipt hij. 'Organiseer je datastromen en benut het delen van de data om nieuwe inzichten te krijgen die waardevol zijn voor het sturen van je bedrijfsvoering.'

'War on algoritme'

Daarom verandert volgens Celik de houding van 'war on data' naar 'war on algoritme'. Op basis van historische data en gedrag voorspellen wat er in de stal gaat gebeuren op het gebied van bijvoorbeeld diergezondheid en voerbenutting.

'Welke besluiten kunnen de varkenshouders het beste nemen en hoe leggen ze dat vast? Het draait de komende jaren om het ontwikkelen van slimme algoritmes', stelt de directeur van JoinData.

Bedienen van de markt

Koen van Bergen van Vion geeft aan dat je aan data alleen niets hebt. 'Combinaties van data moet je benutten voor het verbeterpotentieel op je bedrijf én in de keten. Optimaliseren van de stroom aan varkens waarmee producten met de juiste specificaties op het juiste moment kunnen worden geleverd volgens met de klant gemaakte afspraken' benadrukt hij. 'En veilig via blockchaintechnologie informatie met vleesproducten meegeven als afnemers dat wensen. Bovendien is wereldwijde markttoegang noodzakelijk om varkens optimaal tot waarde te kunnen brengen.'

• Kijk het toekomstdebat terug, de video van dit datagedeelte begint vanaf minuut 45.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer