POV%3A+varkenshouderij+in+Nederland+maakt+geen+bulkproducten
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

POV: varkenshouderij in Nederland maakt geen bulkproducten

Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo vroeg dinsdag tijdens een live debat of Nederland af moet van bulkproductie. De vraagstelling werd direct gecorrigeerd door POV-voorzitter Linda Janssen: 'We maken geen bulkproducten in Nederland, alleen kwaliteitsvlees.' Het was het openingsdebat van de Dutch Pork Expo.

Koen van Bergen, directeur livestock en supply chains van Vion, gaf aan dat er altijd een markt voor export zal blijven bestaan. Varkenshouders moeten volgens hem zo snel mogelijk, het liefst ruim voor 2025, een keuze gaan maken: kies ik voor de Nederlandse markt of de export? Janssen ziet die keuze ook, maar merkt dat het niet zo gescheiden is. Een deel van de varkens van de Nederlandse varkenshouders gaat ook naar de export. Dat is nodig voor de vierkantsverwaarding. Een stelling waar Van Bergen helemaal achter staat.

'Varkenshouders gaan steeds meer voor een keten produceren en dat zijn inderdaad zowel ketens in Nederland als in het buitenland, zoals een op speciale hammen gerichte keten in Italië. En daar vertellen varkenshouders ook vol trots over', aldus Van Bergen.

Kijk het live debat terug , de video begint vanaf 13.48 minuten


Varkenshouder Theo Vernooij, die ook deelnam aan het live debat, is trots dat hij produceert voor het Beter Leven-keurmerk. 'Dat begon wat weifelend. Maar toen ook Aldi en Lidl aanhaakten, werd het voor ons varkenshouders beter. Sinds dit voorjaar zit ik in het Beter Voor-concept met Albert Heijn, dat is nog weer een stap beter.'

Vernooij vindt dat alle varkenshouders zich bij een concept zouden moeten kunnen aansluiten. 'Nu zit er nog een beperking in de omvang. Dat moet veranderen naar doelen: welke toegevoegde waarde levert een varkenshouder voor de keten op het gebied van kwaliteit, dierenwelzijn, diergezondheid enzovoort.'

Volgens Rabobank-sectormanager René Veldman is het financieren van toekomstgerichte, duurzame bedrijven een belangrijk doel voor de bank. Daarbij speelt ook die markt een rol. Het zou zo moeten zijn dat de meerwaarde uit de markt komt. Verder zou een duurzaam systeem niet alleen kunnen zorgen voor lagere emissies of beter dierenwelzijn, maar zou het ook de resultaten kunnen verbeteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer