Info+in+hapklare+brokken
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Info in hapklare brokken

Varkens heeft weer twee kennissessie in de planning staan. Op 5 en 26 oktober staan zeugen en biggen in de kraamstal centraal.

Om varkenshouders te stimuleren meer kennis tot zich te nemen, is maatwerk op zijn plaats. Daar speelt Varkens dit najaar op in met het aanbieden van onlinekennissessies in hapklare brokken.

De sessies zijn opgeknipt in verschillende productiefasen op varkensbedrijven en toegespitst op onderscheidende diercategorieën. Voor de komende sessies gaat dat om het presteren van zeugen en biggen in de kraamstal (oktober), probleemloos groeiende gespeende biggen (november) en het optimaal benutten van groeipotentie bij vleesvarkens (december).

In september waren twee bijeenkomsten gewijd aan het opfokken van zeugen. De opfokzeug is het fundament onder de toekomstige resultaten van vermeerderingsbedrijven. Elk facet dat in die fase wordt verbeterd, vertaalt zich in gezondere, productievere en duurzamere zeugen.

In de eerste septembersessie behandelden experts van Agrifirm, Boehringer Ingelheim en Topigs Norsvin de fase tot het verplaatsen naar de inseminatiestal. In het tweede deel op 28 september focusten experts van dezelfde drie kennispartners van Varkens zich op de praktijk tussen insemineren en werpen (kijk deze uitzending terug).

Zeugen en biggen in de kraamstal staan centraal in oktober. Op 5 oktober van 16 tot 17 uur (meld u hier aan) ontleden experts van Forfarmers, Hipra Benelux en Trouw Nutrition cruciale items in het eerste deel van de kraamfase. Daarbij gaat het vooral om het voorkomen van geboortediarree. De experts diepen managementfactoren uit die daarbij een rol spelen.

De darmgezondheid van de kraamzeug sturen met specifieke voeradditieven helpt om het dier fit aan het werpproces te laten beginnen. Een goed met biest gevulde uier geeft pasgeboren biggen energie en beschermende stoffen voor een goede start. Maar wat is goede biest en hoe check je dat?

De big voorbereiden op spenen

De big krijgt de aandacht van drie deskundigen van dezelfde bedrijven op 26 oktober. Hoe kan de zeugenhouder de biggen na de biestfase verleiden om al vroeg te beginnen met het opnemen van voer en vocht? Het is de start van een goede voorbereiding op het speenproces.

Het kraamstalmanagement speelt daarbij uiteraard een rol. De belangrijkste factoren worden toegelicht en vertaald naar een praktische aanpak. Ook moet de varkenshouder in de kraamfase belangrijke keuzes maken over het meegeven van extra bescherming aan biggen. Welke kiemen er circuleren en welke invloed ze hebben op de biggenzondheid en -kwaliteit verschilt per bedrijf. Vaccineren van biggen is maatwerk.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer