Schotse+varkenshouders+ontvangen+coronasteun
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Schotse varkenshouders ontvangen coronasteun

De Schotse regering heeft 715.000 pond (bijna 840.000 euro) vrijgemaakt voor varkenshouders die gedurende bijna twee maanden minder voor hun dieren hebben gebeurd. Ze misten inkomsten in de periode dat het slachthuis in Brechin tijdelijk moest sluiten vanwege corona.

De Schotse regering biedt via het Pig Producers Hardship Support Scheme financiële ondersteuning aan de varkenshouders die hiervoor in aanmerking komen. Deze hebben tussen 8 februari en 31 maart vleesvarkens geleverd aan Quality Pig Processors, een varkensslachterij in Brechin.

De varkenshouders kregen in die periode gemiddeld 15 pond (17,50 euro) minder per varken betaald. Een van de redenen was dat het slachten op een andere locatie moest gebeuren en dat het slachthuis vanwege de coronabesmettingen vanuit Brechin tijdelijk geen varkensvlees naar China mocht exporteren.

Ook in Noord-Ierland

De Schotse overheid wilde in eerste instantie geen gehoor geven aan de steunregeling. De oppositie wees op deze vorm van financiële ondersteuning omdat zoiets ook in Noord-Ierland bij leveranciers aan Cranswick Country Foods in de zomer van 2020 is gebeurd, meldt de Scotsman.

Mairi Gougeon, secretaris van Plattelandszaken, is blij met de regeling omdat het toch al uitdagende tijden zijn voor de landbouwsector. 'Bij het uitwerken van de regeling hebben we daarom nauw samengewerkt met de sector. We willen ervoor zorgen dat dit noodfonds de getroffen boeren voldoende financiële steun biedt voor de verliezen die ze buiten hun schuld hebben opgelopen. Alle in aanmerking komende varkenshouders roep ik op om de steunaanvraag zo snel mogelijk in te dienen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer