Duits+varkensvlees+in+Duitse+super+Rewe
Nieuws
© Penny/Rewe

Duits varkensvlees in Duitse super Rewe

De Duitse supermarktketen Rewe gaat voor het vers vleesaanbod alleen nog gebruikmaken van varkensvlees uit Duitsland. Dat wil zeggen vlees van biggen die in Duitsland zijn geboren, opgegroeid en geslacht. Dat wordt aangeduid met 5 x D, meldt TopAgrar.

De Duitse supermarktketen waar Rewe en Penny onder vallen, zegt dat ze alleen nog vers varkensvlees in het schap legt van Duitse varkens en daar de boer een prijs voor betaalt die de kosten dekt.

Redacteur Marcus Arden stelde onlangs in zijn column nog het beleid van de Duitse supermarkten aan de kaak. Die scharen zich volgens hem wel achter de verdergaande stappen op het gebied van dierenwelzijn, maar ze geven niet duidelijk aan dat ze het varkensvlees ook langdurig afnemen en garanties geven voor de juiste prijs.

Als alleen Rewe deze stap zet, zal het effect voor Nederlandse varkenshouders nog wel meevallen. Nemen de andere supermarktketens dezelfde stap dan is er voor Nederlandse biggen en varkensvlees geen Duitse markt meer over. Datzelfde geldt voor Denemarken, waardoor de markt voor biggen en vleesvarkens zal worden verstoord.

Lokaal inkopen al langer tendens

Woordvoerder Patrick de Leede van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) stelt dat de tendens dat supermarkten lokaal inkopen al langer gaande is. 'Dat strookt niet met de ambitie van de Europese Unie voor een vrij verkeer van goederen, maar is wel te begrijpen.'

Supermarkten staan volgens hem onder druk om betere prijzen te betalen en dan is het wel logisch dat dit bij de lokale varkenshouders terechtkomt. 'Wel vinden we dat we met HollandVarken een garantie voor kwalitatief hoogwaardig en duurzaam varkensvlees bieden. De kwaliteit en duurzaamheid van het product en van het productieproces zouden belangrijker moeten zijn dan regionalisering.'

COV verwacht daarbij overigens niet dat de vraag naar lokaal vlees voor de Nederlandse slachterijen veel problemen oplevert voor de afzet. Wel zullen varkenshouders die afhankelijk zijn van biggen- of vleesvarkensexport er last van kunnen hebben.

Lage prijzen

Momenteel hebben Duitse varkenshouders, net als alle Europese varkenshouders, te maken met prijzen die de kostprijs bij lange na niet dekken. Vion verlaagde de prijs afgelopen maandag weer met 6 cent naar 1,40 euro per kilo vanwege een overaanbod van varkensvlees in Europa. Door de sterk opkomende deltavariant van het coronavirus in Azië zijn er lockdowns in diverse landen.

Dat heeft grote gevolgen voor de afzet van vlees in de betreffende landen. Orders worden opgeschort dan wel gecanceld, waardoor er nog meer vlees binnen Europa afgezet moet worden. Daarnaast neemt het aanbod van vleesvarkens in Noord-Europa toe, als gevolg van lagere temperaturen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer