Mogelijk+kreupelheid+door+vitamine+D%2Dgebrek+varkens
Nieuws
© Archief Varkens.nl

Mogelijk kreupelheid door vitamine D-gebrek varkens

Tussen varkensbedrijven is verschil in de hoeveelheid vitamine D3 in het bloed en dat heeft mogelijk consequenties voor het optreden van kreupelheid. GD heeft op 56 varkensbedrijven onderzocht wat het vitamine D3-gehalte in het bloed is, omdat er bij Veekijker veel vragen binnenkomen over het verband tussen de vitamine D3-voorziening en het optreden van kreupelheid bij vleesvarkens en opfokzeugen.

Vitamine D3 is van belang voor de calcium- en fosforhuishouding, maar heeft ook functies binnen het immuunsysteem. Vitamine D3 in varkensvoer is gebonden aan een wettelijk maximum van 2.000 international units per kilo voer en de vraag is geregeld opgeworpen of dat nog voldoet voor het huidige hoogproductieve varken.

Voor een eerste indruk heeft GD een pilotonderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn bloedmonsters onderzocht van slachtvarkens afkomstig van 49 conventionele en zeven biologische vleesvarkensbedrijven.

Invloed van zonlicht

Gemiddeld was het vitamine D3-gehalte in het serum van de varkens 88 nanomol per liter bij de conventionele bedrijven en 133 nanomol per liter bij de biologische bedrijven. Dat de concentratie van vitamine D3 bij de biologische varkens hoger ligt, komt omdat ze zelf vitamine D3 kunnen aanmaken onder invloed van zonlicht.

Bij negen conventionele bedrijven was sprake van een concentratie lager dan 75 nanomol per liter. Anderzijds waren er eveneens negen bedrijven met een gemiddelde vitamine D3-spiegel van boven de 100 nanomol per liter. Dat verschil hing samen met het gebruik van een specifieke vitamine D3-premix met calcitriol, een direct opneembare vorm van vitamine D3.

Kans op beenwerkproblemen

Met de huidige norm voor vitamine D3 in varkensvoer blijken op de meeste bedrijven bij slachtrijpe vleesvarkens voldoende hoge concentraties vitamine D3 in het bloed haalbaar te zijn, al lukte dat op negen bedrijven dus niet. Als de concentratie van vitamine D3 lager is dan 75 nanomol per liter, is sprake van hypovitaminose, een tekort aan vitamine D3. Zeker bij waarden onder de 50 nanomol per liter is er dan meer kans op aandoeningen aan het beenwerk. Voor verdere conclusies en uitspraken over andere diergroepen is meer onderzoek nodig.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer