Denen+weren+stalbezoekers+in+griepseizoen
Nieuws
© Varkens Archief

Denen weren stalbezoekers in griepseizoen

Het open stellen van varkensbedrijven voor bijvoorbeeld scholen of instellingen is een goede zaak, maar dan dienen bezoekers zich wel aan bepaalde spelregels te houden. Uit oogpunt van infectiepreventie stelde de afdeling varkensproductie van Seges voor die gelegenheden een vernieuwde bezoekersgids op.

Met professionele inbreng van experts heeft de onafhankelijke Deense kennisinstelling Seges die vernieuwde gids voor bezoekers die normaal niet met varkens in aanraking komen opgesteld. Het moet bijdragen aan de bescherming van de Deense varkenshouderij voor infecties. Dat is in het belang van de varkens als voor de mensen.

Enkele opvallende veranderingen bevat de vernieuwde gids wel. Zo bevelen de Deense experts aan om alleen bezoeken te ontvangen buiten het griepseizoen. Oftewel: alleen mensen in de stallen bij de dieren laten in de heldere maanden van mei tot oktober.

Varkens niet aanraken

Ook adviseren de deskundigen om bezoekers altijd afstand te laten houden tot de varkens. Ofwel: zorg ervoor dat de gasten de varkens niet aanraken of gaan aaien.
Kristian Møller van Seges geeft aan dat de Deense varkenshouders en medewerkers in de stallen een extreem hoog niveau van infectiebescherming hebben. ‘Met de nieuwe adviezen zetten we een nieuwe stap om het risico op de insleep van ziektes in de varkensstallen te verkleinen.’

Het zijn volgens Møller niet al te ingewikkelde procedures waar gasten zich aan moeten houden. ‘Voor het betreffende bedrijf maar ook voor de gehele varkenssector is het belangrijk dat we met zijn alleen besmettingsrisico’s minimaliseren. Het is een extra beveiligingsslag.’

Seges maakte twee bezoekersgidsen: een voor traditionele varkensbedrijven en een voor bedrijven die varkens buiten houden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer