In+drie+jaar+kostprijs+varkens+10+procent+hoger
Nieuws
© Varkens Archief

In drie jaar kostprijs varkens 10 procent hoger

De kostprijzen van biggen en vleesvarkens liggen dit jaar 5 procent hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit het nieuwe Biggenprijzenschema van Wageningen Livestock Research (WLR). In drie jaar tijd is de kostprijs van varkens volgens WLR-becijferingen met 10 procent toegenomen.

De kostprijs van vleesvarkens is 6 procent hoger dan in het Biggenprijzenschema van juli 2020. Het zijn met name de bigkosten en voerkosten die afgelopen jaar gestegen zijn. Bij biggen is de kostprijs met 5 procent hoger dan vorig jaar.

Het Biggenprijzenschema geeft een richtprijs voor biggen exclusief btw, gekoppeld aan de vleesprijs.

Voerkosten hoger

De totale kosten per zeug zijn tussen juli 2020 en juli 2021 met 89 euro toegenomen. Dat is een stijging van 5,5 procent. Dit is vooral toe te schrijven aan de gestegen voerkosten. Ongeveer 80 euro van die stijging is toe te schrijven aan het duurder geworden voer.

Het aantal biggen per zeug per jaar is afgelopen periode met 0,2 toegenomen naar 30,3 stuks, Deze productiestijging heeft de kostprijsstijging van de biggen nog enigszins getemperd.

Voor de huisvesting is uitgegaan van een investeringsbedrag van 3.400 euro per zeugenplaats en 568 euro per vleesvarkensplaats. Dat is gebaseerd op de normen voor huisvesting die in KWIN Veehouderij 2021-2022 worden gepubliceerd. Doordat met een lager rentepercentage is gerekend, zijn de kosten voor huisvesting, zowel bij zeugen als vleesvarkens, enigszins gedaald.

Uitgangspunt bedrijfsbegrotingen

Het overleg 'Langetermijnprognoses varkenshouderij' heeft nieuwe uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen (komende vijf tot tien jaar) vastgesteld. Het verwachte saldo minus mestkosten is vastgesteld op 268 euro per aanwezige zeug per jaar en 46 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. Met name bij de zeugen is er een stijging in voerwinst en saldo.

De technische kengetallen zijn aangepast op basis van resultaten uit 2020. De langetermijnverwachtingen zijn 600 euro voor de voerwinst en 378 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. Voor vleesvarkens is de verwachting 80 euro voor de voerwinst en 68 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer