'Socialistisch met Chinese karakteristieken (1)'

De communistische partij van China bestaat dit jaar honderd jaar. Daar wordt in China natuurlijk bij stilgestaan. Vooral de laatste vijftig jaar zijn allesbepalend geweest voor het ontstaan van deze economische grootmacht en haar invloed op de varkensproductie. In vier blogs ga ik daar mijn licht op laten schijnen.

Na de Tweede Wereldoorlog is er een grote burgeroorlog geweest tussen de toen zittende republikeinse regering en aanhangers van de communistische partij. In 1950 hebben de communisten deze strijd gewonnen en zijn de republikeinen voor een belangrijk deel verdreven naar Taiwan. In de jaren vijftig en zestig leidde dat in eerste instantie tot allesbehalve economische welvaart. Eind jaren vijftig is er zelfs een grote hongersnood in China geweest. Pas na de instelling van vrijhandelszones in de jaren tachtig en nadat particulieren de mogelijkheid kregen om bedrijven met medewerkers op te zetten, is het economische tij echt omgeslagen in het communistische land. China noemt zich daarom graag een socialistisch land met Chinese karakteristieken.

Het huidige China moet dagelijks ruim 1,4 miljard monden voeden en daar hoort varkensvlees zeker bij. Het overgrote deel van die varkensproductie (meer dan 90 procent) vindt plaats op particuliere bedrijven. Maar er zijn dus ook grotere bedrijven die volledig of gedeeltelijk in handen zijn van de landelijke of lokale overheden (lees: de communistische partij). De overheid drukt continu ook een duidelijke stempel op de gewenste ontwikkeling van de varkenshouderij bij de (grotere) particuliere bedrijven.

De laatste prijsval in China (nu 14 renminbi per kilo levend gewicht ofwel 1,84 euro) is ook min of meer het gevolg van overheidsingrijpen: de overheid wil de Chinese consument een betaalbaar stukje varkensvlees bieden en heeft daarvoor afgelopen jaar veel varkensvlees geïmporteerd en in grote vrieshuizen opgeslagen. Niet alleen uit Europa, maar vooral ook uit Zuid-Amerika.

De Chinese varkenshouders zijn niet blij met de prijsval, want de enorme winst die ze in 2020 hebben gemaakt, hebben ze allemaal geïnvesteerd in nieuwe stallen. De meeste van die stallen zijn nog niet klaar. Daarom komen ze nu allemaal in gigantische cashproblemen. Ook de vele nieuwkomers in de varkensproductie zijn verrast door de Chinese prijsval en zitten met de handen in het haar.

De voor China lage varkensprijzen zullen niet aanhouden, want de overheid wil meer continuïteit en stabiliteit in de varkensproductie. Constante (lage) varkensvleesprijzen zijn een socialistisch belang. Het zal dus niet lang duren voordat de varkensprijzen in China weer op voor Nederlanders luxe en voor Chinezen gangbare hoogte liggen.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer