China+stuurt+op+stabiele+vleesproductie+in+2025
Nieuws
© Varkens Archief

China stuurt op stabiele vleesproductie in 2025

De Chinese overheid wil in 2025 uitkomen op een geborgde zeugenstapel van ongeveer 43 miljoen stuks. Dit moet een stevige basis zijn voor het zeker stellen van de varkensvleesproductie en stabielere prijzen. Na de uitbraken van Afrikaanse varkenspest zijn de schommelingen daarin te groot geweest, vindt de Chinese overheid.

Na het uitbreken van Afrikaanse varkenspest in China in 2018 is de Chinese varkensproductie weer hersteld tot het oude niveau. Eind juni zou de varkensstapel in China 439 miljoen varkens tellen waarvan 45,65 miljoen zeugen, meldt persbureau Reuters.

Daarnaast heeft de overheid varkensvlees uit de reserves vrijgegeven om het marktaanbod en de prijzen aan te passen om de varkensproductie te stabiliseren.

Minder volatiliteit

Het Chinese ministerie van Landbouw streeft naar een minimale hoeveelheid zeugen van 40 miljoen dieren in de periode 2021-2025. Alle inspanningen zijn erop gericht om een grote volatiliteit van de productiecapaciteit tegen te gaan en een gezonde en duurzame ontwikkeling van de varkensindustrie te stimuleren.

De overheid gaat varkenshouders adviseren om zeugen aan te vullen of minder productieve zeugen af te voeren, wanneer de maandelijkse zeugenkudde meer dan 5 procent verandert ten opzichte van het voorgaande jaar. China heeft de lokale autoriteiten opgeroepen om varkenshouderijen met meer dan vijfhonderd dieren te registreren en de varkensproductie te controleren.

Steun van provincies

Provinciale overheden krijgen de bevoegdheid om de omvang van de zeugenstapel binnen hun provinciegrenzen te regulieren. Ook mogen ze zelf hun strategie bepalen hoe ze omgaan met het controleren van grote varkensbedrijven.

Provinciale overheden kunnen deze bedrijven bijvoorbeeld subsidies verstrekken als het aantal zeugen in een maand bijvoorbeeld 10 procent afwijkt van dezelfde maand een jaar daarvoor. Die steun kunnen ze ook verstrekken aan zo'n grote varkensonderneming als de verliezen over een periode van drie maanden of meer oplopen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer