Nu+het+weer+kan%E2%80%A6kopladen
Blog
© Freelancer

Nu het weer kan…kopladen

Ik wil toch nog een keer terugkomen op extra coronakilo's bij vleesvarkens. Die varkens werden door marktomstandigheden gemiddeld veel later geladen dan gewenst. Gelukkig zijn de gemiddelde aflevergewichten weer aan het afnemen. Er kan weer beter worden geleverd en voldoen weer meer vleesvarkens aan de voorwaarden van de concepten.

Daarnaast zien we steeds weer dat tijdig en goed kopladen een verbetering geeft van de gemiddelde groei en voerconversie. Dat resulteert in extra rendement. Nu dit goed selecteren van de koplopers weer mogelijk is, kunnen vooral droogvoerbedrijven extra profiteren van het eerder laden van de kopvarkens. Dataverzameling in de praktijk wijst uit dat overblijvers de extra ruimte compenseren met meer een efficiëntere en hogere groei.

Een van de meest in het oog springende zaken tijdens de dataverzameling, was de invloed van het laden van de kop (10 tot meer dan 30 procent van de dieren in een hok). Als de hardste groeiers uit een hok worden gehaald, betalen de overblijvende varkens dat fors uit met betere prestaties. Bij droogvoerbedrijven groeiden deze varkens gemiddeld 60 gram per dag harder in het eindtraject met een 0,65 lagere voerconversie.

De na een koplevering resterende varkens op brijvoerbedrijven groeiden gemiddeld 30 gram per dag meer. De gemiddelde voerconversie van deze dieren nam echter met 0,2 toe. Een student die bij dit project betrokken was, gaf als waarschijnlijke verklaring: de hardste groeiers, vaak de in rang hoogste dieren, zijn vertrokken, waardoor er meer vreetruimte en eettijd vrijkomt voor de overblijvers.

Het is dus echt de moeite waard goed op de afleverstrategie, inclusief kopladen, te focussen. Hier is veel geld te verdienen. Enerzijds door hogere groei en een betere voerbenutting en anderzijds door meer toeslagen, omdat meer varkens binnen de conceptvoorwaarden geleverd worden. Vaak wordt de extra geïnvesteerde tijd daarin, zeer goed betaald.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer