Deense+vleesvarkens+groeien+3%2C6+procent+harder
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Deense vleesvarkens groeien 3,6 procent harder

Deense vleesvarkens zijn in 2020 gemiddeld 36 gram per dag meer gegroeid dan in 2019. De groeistijging van 3,6 procent komt mede doordat de varkens zwaarder zijn afgeleverd naar de slachterij. Ook zijn Deense zeugenhouders 0,3 big meer gaan spenen. Ze zitten nu op een productie van gemiddeld 33,9 big per zeug per jaar.

Het hoger aantal gespeende biggen op Deense vermeerderingsbedrijven komt doordat elke productieve zeug per jaar gemiddeld een halve big meer ter wereld bracht.

Deense vleesvarkensproducenten hebben volgens Seges de grootste productiviteitsstijging ooit geboekt. De varkens groeiden in 2020 gemiddeld 1.026 gram per dag in het traject van circa 30 kilo tot bijna 120 kilo levend gewicht. Dat is gemiddeld 36 gram groei per dag meer dan in 2019 (3,6 procent).

Wel zijn Deense varkenshouders hun vleesvarkens in 2020 gemiddeld 5 kilo (levend gewicht) zwaarder gaan afleveren. Gemiddeld levert een Deens vleeesvarkensbedrijf jaarlijks 8.330 varkens met Danbred-genetica aan een slachterij. Dat waren er het jaar ervoor 8.790.

Gunstigere voerconversie

Naast een hogere groei is de Deense voerconversie van de vleesvarkens met 0,08 afgenomen naar 2,65 voereenheden per kilo groei. Dat is een bijna 3 procent lagere voerbenutting.

'Dat zijn echt goede resultaten. Het getuigt van goed management op de individuele varkensbedrijven en de implementatie van de nieuwste kennis', zegt Christian Fink Hansen, sectordirecteur bij Seges Varkensproductie. 'Door het samenspel met de fokkerij wordt genetische potentie van de varkens beter benut.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer