Schadelijke+darmbacterie+aanpakken+met+zuur+en+plantextract
Nieuws
© Varkens Archief

Schadelijke darmbacterie aanpakken met zuur en plantextract

Het alsmaar dalende antibiotica- en zinkgebruik geeft een aantal ziekteverwekkers als E. coli, salmonella en Lawsonia intracellularis (PIA) meer kans. Met een combinatie van zuur en plantextracten via drinkwater of voer is de besmettingsdruk van die schadelijke bacteriën goed in de hand te houden. Dat bleek tijdens een webinar van Biomin.

Dat het antibioticagebruik in de veehouderijsector lager moet, is duidelijk als je kijkt naar het verband tussen antibioticagebruik en resistentie. Dat stelde Nataliya Roth, global product line manager acids van Biomin, tijdens het webinar.

'In landen met een erg laag gebruik als Noorwegen of Zweden is er bij het overgrote deel van de darmbacteriën geen resistentie. In landen met een hoog gebruik als Cyprus of Spanje is dat precies andersom en is er sprake van resistentie en multiresistente. Door minder antibiotica te gebruiken, daalt het resistentieniveau van de bacteriën gelukkig wel weer. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de verbeteringen die op dit punt in Nederland zijn bereikt.'

Andere middelen nodig

Voor de aanpak van de veel voorkomende darmbacteriën, zoals E. coli, salmonella en Lawsonia intracellularis zijn dan andere middelen nodig. Dat kan met zuren die de bacteriën remmen. 'Maar de celwand van bacteriën voorkomt dat zuren de cel kunnen beschadigen', weet Roth. 'Daarom helpt het om plantextracten toe te voegen die de celwanden beschadigen, waardoor het zuur zijn werking beter kan doen. Zo'n combinatie zit in Biotronic.'

'Het lastige van een aantal darmbacteriën is dat ze in de darmcellen gaan zitten', vertelde onafhankelijk adviseur Diego Podoan. 'Dat geldt voor salmonella, lawsonia en ook min of meer voor brachyspira. Die laatste gaat niet in de cel zitten, maar verstopt zich tussen de cellen. Deze drie ziekteverwekkers zijn dus niet goed bereikbaar voor antibiotica. Het enige wat je dan doet, is de bacteriën die nog vrij in de maag en darmen zitten aanpakken. Maar je kunt niet continu antibiotica geven, dus zodra je stopt keren de ziekteverwekkers terug.'

Negatieve bacteriegroei darmen

Bij het gebruik van zuren speelt dit niet. 'Die kunnen wel continu worden toegepast', zegt Podoan. 'Bovendien zijn zuren gemakkelijk te gebruiken in drinkwater of voer. Ze zijn veilig en er ontstaat geen resistentie. Zuren verbeteren de vertering van eiwit en daardoor is er weer minder kans op groei van negatieve bacteriën in de darmen.'

Het drinkwater of voer is smakelijker met zuur en het verbetert de voeropname en daarmee de groei, weet de adviseur. 'Proeven met Biotronic in China, Hongarije en Honduras laten een gemiddelde groeiverbetering zien van 80 gram per dag.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer