Animab+ontwikkelt+eetbare+antistoffen
Nieuws
© Varkens Archief

Animab ontwikkelt eetbare antistoffen

Start-up Animab van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft 3,4 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om eetbare antistoffen te ontwikkelen die met name darminfectieziektes bij dieren kunnen voorkomen. Zo kan het antibioticagebruik worden verminderd.

De technologie is gebaseerd op onderzoek en expertise binnen VIB, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. De antistoffen die Animab maakt, bootsen natuurlijke antilichamen na uit de moedermelk.

Een eerste product pakt speendiarree aan, veroorzaakt door de colibacterie bij biggen. Speendiarree is wereldwijd een economisch belangrijke ziekte in de varkenssector. Bij 25 tot 40 procent van alle biggen in Europa treedt deze darmaandoening op.

Het gebruik van het antibioticum Colistine, dat op de lijst van kritisch belangrijke antibiotica staat, is al zoveel mogelijk teruggeschroefd. Het alternatief zinkoxide mag vanaf 1 januari 2021 niet meer worden gebruikt vanwege de milieueffecten.

Alternatief voor antibiotica en zinkoxide

De eetbare antistoffen voor biggen bieden varkenshouders een alternatief voor antibiotica en zinkoxide om de darmziekte onder controle te houden. 'Op die manier draagt de innovatie bij aan een duurzamere veeteelt', zegt CEO Alain Wille van Animab.

'We willen snel nieuwe producten ontwikkelen die infecties met andere bacteriën en virussen tegengaan bij dieren. De antibioticabehoefte in de veeteelt beperken is goed voor dieren, mens en maatschappij', stelt Wille.

Investeerders

Animab kan rekenen op de steun van een solide Europees investeerdersconsortium dat 3,4 miljoen euro inlegt. De investeerders hebben de ambitie om het bedrijf verder te laten groeien door extra financieringsrondes in gang te zetten. Op die manier willen ze het innovatieve concept op de markt laten brengen als een commercieel product.

'Het is duidelijk dat de technologie het potentieel heeft om de veehouderij te veranderen. Daarom zijn we er trots op om Animab te kunnen ondersteunen', stellen investeerders PMV en Seventure Partners. 'Het management van die start-up heeft de nodige expertise en visie om de veehouderijsector een totaal nieuw scala aan diergezondheidsoplossingen aan te bieden.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer