Benchmark+antibiotica+dierenarts+zelfde+als+voor+varkenshouder
Nieuws
© Varkens Archief

Benchmark antibiotica dierenarts zelfde als voor varkenshouder

Dierenartsen krijgen volgend jaar te maken met een benchmark voor antibioticagebruik die hetzelfde werkt als bij de veehouders. Daartoe heeft de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) besloten. Het actiegebied geldt bij hetzelfde naar dierdagdosering omgerekende gebruik van antibiotica.

Momenteel valt een dierenarts nog in het actiegebied als een op de drie bedrijven waar hij een een-op-eenrelatie mee heeft, boven de actiegrens zit van de dierdagdosering. Het antibioticagebruik geldt als aanvaardbaar als een op de tien bedrijven in het actiegebied valt. Omdat veel varkensbedrijven al een laag verbruik hebben, is deze grens volgens de SDa niet meer de juiste keuze.

Het SDa-expertpanel heeft daarom besloten om per 1 januari 2021 over te stappen naar de gemiddelde dierdagdosering van alle bedrijven waar de dierenarts een een-op-eenrelatie mee heeft als maat. Die dierdagdosering wordt dan berekend over alle diergroepen waar de dierenarts antibiotica aan voorschrijft. Dat is de Defined Daily Dose Animal per veterinarian per year (DDDAvet).

Apart berekend

Deze dierdagdosering wordt dan apart berekend voor zeugen, gespeende biggen en vleesvarkens, net als bij de varkenshouders. De actiegrens voor de dierenarts is daarbij dan hetzelfde als voor de varkenshouders. Dat betekent dat boven een dierdagdosering van 5 voor de categorie zeugen en zuigende biggen, 5 voor vleesvarkens, of 20 voor gespeende biggen actie nodig is. De dierenarts moet dan een plan maken waarmee het antibioticagebruik op de bedrijven waar hij werkt, kan worden aangepakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer