Darmgezonde+soja%2Deiwitbron+loont+bij+samenstellen+biggenvoeder
Achtergrond
© Varkens Archief

Darmgezonde soja-eiwitbron loont bij samenstellen biggenvoeder

De beste eiwitbron benutten voor het voeden van de jongste dieren. HP 300 stimuleert de darmgezondheid en groeiprestaties bij biggen. Deze investering in bijna 5 procent van de hoeveelheid voer die een vleesvarken in zijn leven opneemt, betaalt zich terug.

Het gebruik van soja in de veehouderij heeft maatschappelijk gezien niet zo'n goed imago, ondanks dat de Nederlandse diervoederproducenten alleen duurzaam geproduceerde (RTRS-gecertificeerde) soja verwerken. De voortrekkersrol van de Nederlandse veehouderij bij nul ontbossing en nul conversie in de sojaproductie zou uit gezondheidsbelang van jonge dieren veel harder moeten doorklinken bij het brede publiek.

Hamlet Protein de leverancier van de hoogwaardige eiwitbron HP 300 maakt gebruik van RTST-soja. Het is een duurzame eiwitbron voor drie op de vier in Denemarken geproduceerde varkens. Het sojaproduct HP 300 heeft volgens het Deense bedrijf ideale eigenschappen voor toepassing in met name voeders voor biggen tot 15 kilo. Het aminozurenpatroon, de hoge verteerbaarheid en de goede snelheid waarmee darmen van biggen het opnemen zorgen voor een gezonde big die hard groeit.

Een nadeel van regulier sojameel is de aanwezigheid van anti-nutritionele factoren (ANF). Deze stoffen hebben een negatieve invloed op de verteerbaarheid en de opname van voer. De belangrijkste ANF's die van nature aanwezig zijn zijn trypsineremmers en antigene eiwitten. Trypsineremmers zorgen ervoor dat de big het eiwit minder goed kan benutten wat kan leiden tot diarree. Antigene eiwitten kunnen overgevoeligheidsreacties opwekken waardoor voedingstoffen slechter worden opgenomen en leidt tot een lagere groei.

HP 300 in biggenvoer verhoogt prestaties*

HP 300 is zo bewerkt dat het ANF-gehalte van het sojaproduct uitermate laag is en de (essentiële) aminozuren maximaal behouden zijn. Darmen van jonge biggen kunnen die hoogwaardige eiwitbron maximaal benutten voor groei en ontwikkeling van hun darmen. Deense biggen tot 15 kilo krijgen voeders met daarin 12 tot 13 procent HP 300. Dat geeft volgens Hamlet Protein levenslang voordeel en rendement. Varkens met gezonde en goed ontwikkelde darmen kunnen in hun verdere leven makkelijker omgaan met rantsoenen die wat meer uitgekleed zijn, en dus goedkoper samen zijn te stellen.

'Darmgezonde biggenvoeders zijn prima vegetarisch samen te stellen met HP 300 als hoogwaardige eiwitbron'
'Overal streven varkenshouders naar zo een zo efficiënt mogelijke productie. Mijn ogen werden geopend toen ik het nagenoeg vrij van anti-nutritionele factoren sojaproduct van Hamlet Protein ontdekte. In praktijkproeven met 15 tot 17 procent HP 300 in biggenvoer bleek een voerconversie van 1,06 realiseerbaar. Daarvoor bekommerde ik me nooit echt om de verschillen in sojaproducten, maar het ANF-gehalte in sojabonen is van nature best hoog.
Günther Dubberke
Freelance nutritionist varkensvoeders
Schleswig-Holstein Duitsland
Günther Dubberke Freelance nutritionist varkensvoeders Schleswig-Holstein Duitsland © Hamlet Protein
Als jonge varkens met reguliere soja worden gevoerd, heeft dat negatieve gevolgen. Universiteit van Bonn onderzocht de reactie van verschillende sojaproducten op de gezondheid van de darmwand. Daaruit bleek dat de darmvlokken van met HP 300 gevoerde biggen volledig intact bleven. Bij biggen gevoerd met sojaschroot waren de vlokken kleiner en flink beschadigd. Darmproblemen kunnen naast verminderde dierprestaties ook leiden tot bijtgedrag en een hoger antibioticagebruik. Waak hiervoor.'


'Leveren van uniformiteit naar slachterij begint met investeren in een zuiver en hoogwaardig biggendieet tot 15 kilo'
'Veel varkenshouders werken hard aan het tegengaan van verteringsproblemen. Biggen vlot voer leren opnemen lukt meestal wel. Om ze aan het vreten te houden, is stukken lastiger. Oorzaak is het moeilijk of niet kunnen verteren van bepaalde nutriënten. Daardoor kunnen de uniformiteit en groei van de koppel meer uiteenlopen. Die verschillen nemen toe tot aan het afleveren naar de slachterij.
Kurt Desmet
Sales Manager Benelux
Hamlet Protein
Kurt Desmet Sales Manager Benelux Hamlet Protein © Kurt Desmet
Dat kost rendement. Daarom kunnen varkenshouders het beste zorgen dat de biggen, zeker tot 15 kilo of circa vier weken na spenen, geen buikpijn krijgen van het opgenomen voer. Kiezen voor de meest veilige basis: een biggenvoer samengesteld met de beste eiwitbron en zuivere granen. Door HP 300 in prestarters en speenvoeders te laten verwerken, spelen varkenshouders op safe. Investeren in deze hoogwaardige eiwitbron betekent serieus werken aan uniformiteit en gezonde groei van de varkens. Bovendien zorgt het voor een hogere arbeidsefficiëntie.'


'Investeren in hoogwaardige eiwitbron voor biggen betaalt zich dubbel en dwars terug in latere varkensleven'
'In de Deense varkenshouderij is HP 300 niet voor niets ons belangrijkste product. Drie op de vier zeugenhouders willen biggen via gezonde voeding een optimale bescherming meegeven en streven op die manier naar maximale groei. Dat doen ze door in de eerste fasevoeders voor biggen tot 9 kilo en de fase erna tot 15 kilo gebruik te maken van de veiligste en beste eiwitbron die op de markt beschikbaar is: HP 300.
Jan Kamphof
Regionaal directeur Emea
Hamlet Protein
Jan Kamphof Regionaal directeur Emea Hamlet Protein © Hamlet Protein
In de basis zijn deze voeders gezond samengesteld, waardoor het gebruik van kunstgrepen om de opname en/of de vertering te stimuleren overbodig wordt. Vanuit Nederland neemt de belangstelling toe om extra te investeren in hoog verteerbaar biggenvoer. Je hoeft maar in 4 tot 5 procent van de totale hoeveelheid voer dat een slachtrijp vleesvarken heeft opgenomen, het meest hoogwaardige soja-eiwitproduct toe te passen. Een kleine investering, die zich dubbel en dwars terugbetaalt, zeker op gesloten varkensbedrijven.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer