Met+de+billen+bloot
Blog
© Studio Van Assendelft

Met de billen bloot

Transparantie. Het lijkt erop of tegenwoordig alles doorzichtig moet zijn en inzichtelijk moet worden gemaakt. Iedereen en alles moet als het ware met de billen bloot. Zelfs politieke spelletjes achter dikke Haagse schermen blijven niet meer veilig verborgen. Schandalige praktijken lekken uit en zorgen voor een hoop onrust, wrevel en politiek theater, maar als maatschappij en sector schieten we met die strijd weinig op.

Als varkenssector kunnen we ook wel wat transparanter zijn, naar elkaar toe maar ook naar de omgeving. Prijstransparantie is bijvoorbeeld een wekelijks spel van slachterijen dat varkenshouders bezighoudt. Een vleesnotering wordt weer een paar centen gecorrigeerd als in het begin van die week een te lage varkensprijs is uitgebracht. Waar die paar centen per kilo prijscorrectie dan vandaan komen, blijft onder de tafel.

Oplettende varkenshouders zien dat op hun afrekening: de toeslag in die week is toevallig wat lager. In mijn ogen wordt het echt tijd dat er meer rust aan het prijzenfront komt en ieder zich volledig kan focussen op dingen die er moeten gebeuren. Volgens mij zijn de POV-marktclusters en de 'Beter voor'-systematiek van Albert Heijn, Vion en varkenshouders goede voorbeelden die breder gevolgd moeten worden.

De maatschappij eerlijk inzicht geven in de varkenshouderij is ook een delicaat punt. Kun je dat wel ooit goed doen? Want geen enkel bedrijf of geen enkele varkensboer is hetzelfde. Dat maakt de varkenshouderij kleurrijk en divers. De deuren van alle varkensstallen wagenwijd openzetten zit er vanuit diverse gezondheidsredenen niet in en is ook niet gewenst.

Uithangborden met belevingscomponenten voor een transparante en innovatieve varkenssector zijn broodnodig. Helaas zitten de plekken waar burgers wel zelf de varkenssferen kunnen proeven, de zichtstallen, vanwege coronamaatregelen nog op slot. Internet en sociale media benutten zoals een groeiend aantal varkenshouders doet, verdient breder navolging. Bovendien zal niet iedere Nederlander direct zoeken naar eerlijke sectorinformatie op de site van The Pig Story voor het Nederlandse varkensverhaal. En let op: overdaad en opdringen schaden. Met de billen bloot willen gaan, is een complex proces.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer