Wijziging+Wet+dieren+verbetert+dierenwelzijn+niet
Nieuws
© Varkens Archief

Wijziging Wet dieren verbetert dierenwelzijn niet

De voorgestelde wijziging van de Wet dieren die ingrepen aan dieren al per 2023 wil verbieden op voorstel van de Partij voor de Dieren is volgens demissionair landbouwminister Carola Schouten en LTO Nederland onuitvoerbaar. Het aanpassen van stallen en houderijsysteem aan bijvoorbeeld het houden van varkens met lange staarten kost meer tijd.

De varkenssector heeft afgesproken om per 2030 definitief te stoppen met het couperen van staarten. Daarvoor is een routekaart uitgestippeld. Een netwerk van varkenshouders onderzoekt welke aanpassingen nodig zijn om staartbijten te voorkomen en zo het houden van varkens met lange staarten mogelijk te maken.

Deze varkenshouders stoppen stapsgewijs met het couperen van de staarten en delen hun kennis en ervaringen. Die kennis moet er uiteindelijk toe leiden dat de hele varkenssector kan overgaan tot het houden van varkens met lange staarten in 2030.

Amendement

Het amendement van de Partij voor de Dieren dat nu in de Tweede Kamer is aangenomen, doorsnijdt deze aanpak. Daarnaast is het volgens Schouten te algemeen geformuleerd. Het gaat leiden tot veel discussie en is bovenal praktisch niet uitvoerbaar. Met andere woorden, de minister voorziet juridische problemen nu is ingestemd met het voorstel. Daarnaast suggereerde Schouten dat de huidige wet al voldoende ruimte biedt om bepaalde regels te stellen of een gericht verbod in te stellen, als de Tweede Kamer dit wenst.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer