Drie+welzijnsprojecten+krijgen+steun
Nieuws
© Varkens Archief

Drie welzijnsprojecten krijgen steun

Drie projecten die het varkenswelzijn kunnen verbeteren, krijgen steun van het Barth-Misset Fonds. Het gaat om de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Varkenshouderij Hamletz en Wakker Dier.

Het Barth-Misset Fonds wil de verblijfs- en transportomstandigheden van dieren in de veehouderijketen verbeteren. Het fonds financiert innovatieve projecten die deze missie ondersteunen.

De POV kan rekenen op 50.000 euro voor het opleiden en inzetten van welzijnscoaches. Deze coaches gaan de varkenshouders actief en met nieuwe kennis leren hoe zij het welzijn van de varkens verder kunnen verbeteren. In het bijzonder gaat het daarbij om het houden van varkens met lange staarten.

In dezelfde lijn krijgt Varkens in Nood 32.500 euro voor een campagne die is gericht op het stoppen met couperen. Doel hierbij is dat de Nederlandse varkenshouders een eerlijke prijs krijgen voor het vlees van varkens die hun staarten behouden.

Dichte vloer vrijloopkraamhok

Bij varkensbedrijf Hamletz gaat het vooral om het testen van verschillende vloeruitvoeringen in vrijloopkraamhokken. Het gaat daarbij met name om hokken met gedeeltelijk dichte vloer.

Annechien ten Have gaat, samen met studenten, onderzoeken wat de dierenwelzijnseffecten hiervan zijn. Daarnaast kijkt ze naar welke minimale periode van fixatie van de zeug nodig is biggensterfte te voorkomen. Hamletz krijgt voor dit onderzoek 25.000 euro uit het fonds.

Lees ook dit artikel over het onderzoek bij Hamletz

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer