Werkplezier
Blog
© Varkens.nl

Werkplezier

Werkplezier klinkt misschien wat wollig en tuttig, maar ik denk dat het de drijfveer is van iedere varkenshouder. Daarom ben je varkenshouder. Hoe anders kun je het volhouden bij slechte prijzen? Hoe anders kun je het volhouden met alle negatieve berichtgeving en uitlatingen in de politiek waar de honden geen brood van lusten?

Werkplezier, is breed en het zit 'm in de grote en kleine dingen. Als ik het zou moeten omschrijven, dan is het eerste wat in mij opkomt: gezonde varkens. De gezondheid van onze varkens is wat onze eerste prioriteit heeft. Het is gewoon genieten als ze gezond zijn en alles lekker loopt in de stal.

Als varkenshouder kun je genieten van een mooi koppel pasgeboren uniforme toom biggen, zogend aan de uier en zo voldoende melk van een goede moeder krijgen.

Je kunt voldoening krijgen van biggen die languit op de vloerverwarming onder de warme lamp liggen te slapen. Van drachtige zeugen met een mooie volle buik met biggen.

Je kunt blij worden van zeugen die smakelijk de voerbak leeg smullen en van de zoekberen die ongeduldig staan te wachten op het moment dat ze de zeugen mogen bezoeken.

Je kunt glunderen bij het zien van een biggenstal vol biggen die spelen door het hok en van gespeende biggen met een mooie volle buik en een glimmend glad biggenvelletje.

Je kunt tevreden zijn als de stal lekker schoon is en alles op zijn plek ligt. Wanneer alles gewoon werkt, zoals de voermachine, de hogedrukspuit et cetera. En van medewerkers die fluitend aan het werk gaan.

Dit heb je allemaal nodig om het vol te houden. Vergeet daarom niet om even bewust te genieten als het gewoon lekker loopt in de stal en geniet van het werkplezier.

We krijgen vaak geen erkenning vanuit de politiek en de media over ons beroep als varkenshouders. Ze denken dat onze enige drijfveer geld is. Maar de prijzen kunnen tijdenlang beneden de kostprijs zijn. En we hebben allemaal wel momenten dat het niet zo vanzelf draait in de stal, ook al zit je er nog zo bovenop.

Ook zijn er al die controleurs die vinkjes moeten zetten waarvan het echte nut mij soms ontbreekt. En dan zijn er nog die blauwe enveloppen die altijd op het verkeerde moment door de brievenbus vallen.

Toch gaan we door. En dan voel en zie je het weer. Het werkplezier dat de drijfveer is van elke varkenshouder. Het is niet makkelijk te omschrijven, maar het is een way of life.

Ik zit even gewoon lekker te genieten op de hokafscheiding van een kraamhok. Varkens houden is ook vaak gewoon leuk. Ik wens jullie veel werkplezier.

Sabine Grobbink
varkenshouder in Barger-Compascuum

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer