Formeren+nieuw+kabinet+lijkt+complex+te+worden
Nieuws
© Jos Thelosen

Formeren nieuw kabinet lijkt complex te worden

Het tellen van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing is nu door bijna 100 procent van de gemeenten afgerond. VVD en D66 zijn de grootste partijen geworden. Forum voor Democratie boekt de meeste zetelwinst, GroenLinks verliest de meeste zetels. BoerBurgerBeweging brengt vrijwel zeker als nieuwkomer het boerengeluid in de Tweede Kamer.

Het initiatief om te gaan praten over een formatie ligt zeer voor de hand bij VVD en D66. De VVD staat momenteel (19 maart 14.00 uur) op 35 zetels (+2 in vergelijking met 2017) en D66 op 23 zetels. De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag boekt daarmee een winst van vier zetels. Maar de grootse winnaar in groei van het aantal zetels is Forum voor Democratie. Die hadden er in 2017 twee en krijgen er nu zes bij.

CDA wordt na de PVV (zeventien zetels) de vierde grootste partij en staat nu op vijftien zetels (-4). ChristenUnie lijkt af te stevenen op een identieke uitslag in vergelijking met 2017 met vijf zetels. De Partij voor de Dieren groeit met een zetel naar zes zetels. Het grote verlies is er voor GroenLinks. De partij van Jesse Klaver zit het aantal Tweede Kamerzetels dalen van veertien naar acht. SP verliest er vijf en komt uit op negen zetels. PvdA blijft stabiel met negen zetels.

Vier nieuwkomers

Caroline van der Plas gaat namens BoerBurgerBeweging (BBB) haar strijd voor het platteland en de boeren in de Tweede Kamer voortzetten. Naast BBB zullen JA21 (drie zetels), Volt (drie zetels) en Bij1 (één zetel) andere nieuwkomers zijn.

Spannende ontknoping

Een mogelijk kabinet met drie partijen lijkt er dus niet te kunnen komen. Twee exitpolls wezen er in eerste instantie op dat zelfs met het verwachte zetelverlies van het CDA naar veertien zetels (-5) een meerderheidskabinet mogelijk zou kunnen zijn. Maar met het tellen van de stemmen lijkt die optie toch uit beeld te raken. Vooral de forse voorspelde winst van D66 komt iets minder afgetekend uit de stembussen. Om een meerderheidskabinet te kunnen formeren zullen dus zeer waarschijnlijk meer dan drie partijen nodig zijn. Dat maakt de besprekingen en onderhandelingen complexer.

VVD-lijsttrekker en demissionair premier Mark Rutte zei tegen het ANP de samenwerking met het CDA heel graag voort te willen zetten. De verkiezingswinst van D66 legt een grote verantwoordelijkheid op de partij, gaf Kaag aan. 'Het beleid moet progressiever, eerlijker en groener dan in de afgelopen vier jaar. Het voorkomen van een klimaatramp en investeren in onderwijs en woningen kunnen niet langer wachten.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer