Wat+is+uw+zeventig+dagen+gewicht%3F
Blog
© MS Schippers

Wat is uw zeventig dagen gewicht?

Nee, ik bedoel hiermee niet uw gewicht zeventig dagen na de covid-19-periode of zeventig dagen na de kerst. Waar ik op doel, is wat de gespeende biggen op zeventig dagen leeftijd gemiddeld wegen.

Op dit moment starten we in meerdere stallen bij grotere zeugenlocaties op met gespeende biggen via de HyCare-methode. Daarom spreek ik met veel ondernemers over de resultaten van hun gespeende biggen. Het valt mij op dat veel zaken dan één grote black box zijn.

Er worden veel getallen genoemd, maar die zeggen ze mij niets als ik niet het hele bedrijf goed in beeld heb. Dus vraag ik door. Want biggengroei is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van het speengewicht en de speenleeftijd, maar vooral ook van het aflevergewicht van de biggen. 500 gram groei per dag voor een big vanaf spenen tot 30 kilo is namelijk heel wat anders dan 500 gram biggengroei tot 23 kilo.

We hebben de laatste dertig jaar in de zeugenhouderij vooral gepraat over het aantal gespeende biggen per zeug per jaar. In mijn vorige blogs heb ik al eens kritische geluiden laten horen of dit nog wel onze belangrijkste graadmeter moet zijn. Wat is de kwaliteit van de big? Welke toeslagen per verkochte big krijg ik? Hoeveel biggen worden daadwerkelijk 'Duitsland-waardig' afgezet. Ondermijnen minder biggen mogelijk mijn toeslagen, omdat ik ze toch mee wil verkopen?

Daarom volg ik in de HyCare-stallen altijd het zeventig dagen gewicht van de biggen in combinatie met de spreiding. Dat zegt enorm veel. Als het gewicht en de spreiding op niveau is, dan is de kostprijs van de big, maar ook de kwaliteit en daarmee de opbrengstprijs vaak op orde. Door veel bedrijven op dat punt te analyseren, krijg ik een goed beeld hoe het gaat en waar het verbeterpotentieel op een bedrijf zit. Zeker als ik de data onderweg volg, weet ik ook waar de verbetermogelijkheden zitten.

Mijn advies is om de black box van de gespeende biggen te openen. Hier ligt namelijk de sleutel voor een goede kostprijs en een opbrengstprijs van een big of een succesvol vleesvarken bij de gesloten bedrijven. Kortom: breng in beeld wat is uw zeventig dagen gewicht is.

Ik wens u alvast fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar, ondanks de coronaperikelen.

Arjan Wermink
Hygiënespecialist MS Schippers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer