Winterse+gezondheidsproblemen+in+China
Nieuws
© Varkens Archief

Winterse gezondheidsproblemen in China

China heeft het aantal zeugen in een jaar tijd verdubbeld. Eind 2020 zouden 41,6 miljoen zeugen zijn geteld. De darmaandoening PED breidt zich uit. Veel bedrijven zijn bevolkt met jonge zeugen die nog te weinig immuniteit hebben opgebouwd.

Diarree als gevolg van het PED-virus (Porcine Epidemic Diarrhea) kan fataal aflopen voor biggen in de kraamstal. Een acute uitbraak van het coronavirus zorgt voor darmontsteking en leidt tot waterdunne diarree en soms ook tot braken.

Dat leidt snel tot conditieverlies en sterfte bij biggen in de kraamstal. Met name bij tomen van gelten blijkt het 'uitdrogen' van biggen meer en meer op te treden. Eenmaal binnen de bedrijven verspreidt het PED-virus zich makkelijk als medewerkers van kraamafdelingen niet de optimale hygiënemaatregelen toepassen.

Volgens een expert van een coöperatie in Zuid-China speelt PED deze winter extra op, doordat afgelopen jaar verschillende zeugenbedrijven nieuw zijn opgestart. Door extra uitval van biggen zal de productie van vleesvarkens op korte termijn minder hard stijgen dan normaal kan worden verwacht.

Belemmerend

De groei van de nationale varkensproductie door de flink grotere zeugenstapel in China wordt ook nog steeds belemmerd door Afrikaanse varkenspest. Nieuwe uitbraken blijven zich ook in het grensgebied voordoen. Zo is in Hong Kong afgelopen week een bedrijf met meer dan drieduizend varkens besmet geraakt met het AVP-virus.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer