De+continue+dreiging+van+AVP
Blog
© Studio Van Assendelft

De continue dreiging van AVP

Ons nieuws wordt dagelijks gedomineerd door de ontwikkelingen in de Covid-19-pandemie. Deze heeft zeker ook invloed op de varkenshouderij, maar onterecht is daardoor de aandacht van de maatschappij voor Afrikaanse varkenspest (AVP) naar de achtergrond verdwenen.

Ook in China is de Covid-19-pandemie volledig naar de achtergrond verdwenen. Er zijn nagenoeg geen besmettingen en het normale dagelijkse leven, inclusief reizen binnen China, is hervat. De zeer strikte en strenge aanpak van de Chinese overheid lijkt goed te werken: bij een of meer besmettingen wordt een gebied volledig geïsoleerd, iedereen getest, in quarantaine geplaatst en opnieuw getest totdat iedereen negatief is.

Nieuwe Covid-19-besmettingen worden meestal herleid tot personen die vanuit het buitenland naar China reizen. Daarom is het voor buitenlanders bijna onmogelijk naar dat land te reizen. Als je al een uitnodiging en visum voor China kunt bemachtigen, dan moet je na aankomst direct twee weken in quarantaine in een door de Chinese overheid aangewezen (en bewaakt) hotel. Op zich is de Chinese aanpak van Covid-19 niet vreemd, want feitelijk doen varkenshouders hetzelfde als ze een nieuwe ziekte op hun bedrijf constateren.

Echter Afrikaanse varkenspest is zeker nog niet verdwenen in China. Geruimde bedrijven worden met gelten uit de vleesvarkensstal weer opgestart. Grote integraties verdienen veel geld en bouwen op grote schaal nieuwe stallen. Tegelijkertijd blijft AVP een grote dreiging, niet vreemd omdat het AVP-virus overleeft in vlees en er vele met AVP besmette varkens toch zijn geslacht. Nieuwe besmettingen komen dus nog wel voor. Aan een vaccin wordt wel gewerkt, maar of het een effectief vaccin wordt, is de vraag.

De Chinese overheid, succesvol met Covid-19, trekt de regels voor de varkenshouderij wel aan, maar het echte terugdringen van AVP moet via de aanpak van de varkensintegraties komen. Alle integraties en grotere varkenshouders hebben eigen laboratoria om hun varkens op ziekten te testen en zetten allen zwaar in op biosecurity inclusief het verwarmen van gereinigde en ontsmette vrachtwagens. Dertig minuten verwarmen op 70°C helpt om de laatste AVP-kiemen te doden.

Ook in Nederland ligt Afrikaanse varkenspest op de loer. De besmettingen in oostelijk Duitsland en Polen zijn zorgelijk dichtbij en hebben al voor de nodige exportproblemen gezorgd met alle gevolgen van dien. Omdat AVP in vlees overleeft, is er zeker een risico dat met kerst wildzwijn op het menu staat waarvan de gezondheidsstatus niet te achterhalen is! En als in de loop van 2021 het toeristenverkeer weer op gang komt, wie controleert dan op Schiphol de toeristen uit Azië die bijna allemaal (gedroogd) eten bij zich hebben?

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer