POV%3A+%27Marktclusters+kunnen+ketenpositie+versterken%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

POV: 'Marktclusters kunnen ketenpositie versterken'

Om marktclusters op te zetten, zoekt Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) geïnteresseerde varkenshouders. Het gaat om varkenshouders die leveren binnen een keten aan een slachterij en POV-lid zijn. De organisatie wil hen ondersteunen om de onderhandelingspositie namens de groep te verbeteren.

In 2020 ontwikkelde de POV de prijsindex en productiemonitor. Varkenshouders hebben daardoor extra marktinformatie op basis waarvan ze beter kunnen onderhandelen over de afzet van hun biggen en vleesvarkens. Maar er moet nog meer gebeuren om de positie van varkenshouders te versterken, geeft de POV aan.

Individuele afspraken

'Verenigingen van varkenshouders bijvoorbeeld mogen nu volgens de regels van de Autoriteit Consument & Markt niet als collectief handelen. Elke varkenshouder individueel maakt afspraken met de slachterij. Wel een verplichte winkelnering, maar geen minimale prijsgaranties of risicodekking via margeverdeling', zei POV-voorzitter Linda Janssen daarover 30 januari in Nieuwe Oogst.

De POV heeft daar zorgen over. 'We zien verschillende ketens in beweging nu. Met positieve, maar ook zorgelijke ontwikkelingen. Het belang voor boeren zou overal voorop moeten staan, maar daarover hebben wij soms onze twijfels, gezien een aantal voorstellen die de laatste tijd voorbij kwam', schrijft de POV. 'Wij krijgen ook veel telefoontjes van verontruste varkenshouders. Zij worden geconfronteerd met nieuwe contracten waar ze geen goed gevoel bij hebben en geen inspraak in hebben gehad.'
.

Hulp bij onderhandelingen

De POV wil daarin verandering brengen door het opzetten van clusters. Die krijgen hulp bij het opzetten van een goede structuur en ze worden bediend met marktinformatie die helpt bij de onderhandelingen. 'Wij zijn ervan overtuigd dat het bundelen van krachten in marktclusters helpt om als collectief de positie van boeren in de eigen keten te versterken', verzekert de POV.

Belangstellen die willen deel nemen aan een marktcluster kunnen zich daarvoor tot 10 februari aanmelden via het aanmeldformulier.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer