Varkens+moeten+Spaans+platteland+leefbaar+houden
Nieuws
© Jos Thelosen

Varkens moeten Spaans platteland leefbaar houden

De beste investering voor coronasteungelden is in de ogen van Spaanse varkenshouders het investeren in nieuwe varkensbedrijven. Dat kan voorkomen dat het Spaanse platteland verder ontvolkt.

Ontvolking is een groot probleem op het Spaanse platteland. Het overgrote deel van de bevolking woont op slechts 10 procent van het landoppervlakte. Varkensbedrijven kunnen voorkomen dat het platteland verder ontvolkt. Ze zorgen voor werkgelegenheid. Op de bedrijven zelf, de toeleveranciers, de slachterijen en vleesverwerkers.

Alles bij elkaar zorgt dat voor duizenden banen meestal in de dunbevolkte agrarische gebieden. Daarbij zorgt de sector naar eigen zeggen ook voor de opleiding van nieuwe medewerkers in alle takken van de sector. Meer groei zal daarom zorgen voor meer banen en het leefbaar houden van het platteland.

Integraties

In Spanje acteren vooral integraties in de sector. De grotere varkensbedrijven die er zijn ontstaan, richten zich op de verwerking van mest, de reductie van emissies en de productie van biogas. Met dergelijke plannen willen ze de subsidies binnenhalen.

Onder andere Greenpeace is het hier niet mee eens. De Spaanse varkenssector is ver weg van de oorspronkelijke sector met varkens die in beukenbossen rondlopen voor de productie van de fameuze pata negra. Daarbij is het land nogal afhankelijk van de export naar China. In de eerste negen maanden van dit jaar exporteerde Spanje 900.000 ton varkensvlees naar dit land. Greenpeace en andere organisaties zien daarom niets in de verdere uitbreiding van de sector.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer