Denen+duiken+in+stofwisseling+varkens
Nieuws
© Duroc DanBred

Denen duiken in stofwisseling varkens

Bij het fokken van varkens kan sneller genetische vooruitgang worden geboekt door ook te selecteren op het metabolisme. Dat is de insteek van een Deens samenwerkingsproject tussen fokkerijorganisatie DanBred, kennisinstituut Seges varkenshouderij, gewasveredelaar Nordic Seed en Aarhus Universiteit.

Het doel van het project is om de voerefficiëntie van varkens fors te verbeteren. Een ambitieuze 25 procent vooruitgang op dat kenmerk is opgenomen in het fokkerijprogramma van DanBred.

Volgens Seges is de technologie om stofwisselingsparameters te benutten volledig nieuw, dus moet er vanaf nul worden gestart. Deze informatie op moleculair niveau wordt toegevoegd aan alle informatie waarop varkens voor de fokkerij nu al worden geselecteerd.

Op dit moment worden wekelijks van vijftig tot zestig Duroc-varkens met het laagste voerverbruik bloedmonsters genomen. In de loop van 2021 worden de monsters op metabolieten in het bloed geanalyseerd en worden wiskundige modellen ontwikkeld.

Verbeteren vleeskwaliteit

Daarnaast wordt werk gemaakt van het versneld kunnen verbeteren van de kwaliteit van varkensvlees. Karkassen van DanBred Duroc worden geanalyseerd op uiteindelijke pH, kleur, intramusculair vet en myofibrillaire fragmentatie-index.

Dat is een indicator van de eiwitafbraak in het vlees en geeft een indicatie van de malsheid van het vlees. Door die twee zaken te combineren en toe te voegen, wil DanBred nog gerichter beren kunnen selecteren op bijvoorbeeld voerefficiëntie en vleeskwaliteit.

1,1 miljoen euro

Het werk van het consortium wordt ondersteund door de Deense overheid. Het ministerie van Landbouw en voedsel steekt bijna 1,1 miljoen euro in het project om de productie van varkensvlees duurzamer te maken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer