Klik%2C+klik%2C+klik+en+klaar+is+Kees%3A+of+toch+niet%3F
Blog
© Koos Groenewold

Klik, klik, klik en klaar is Kees: of toch niet?

Ken je de term Internet of Things? Misschien niet de term, maar we werken er allemaal mee. Onder de koffie wordt hier niet meer de krant gelezen, maar druk gescrold, geklikt en doorgeklikt op de mobiel.

Op een website vond ik een adres dat mijn nieuwsgierigheid wekte. Waar ligt die plaats, vroegen zowel mijn man als ik af. Door het adres te selecteren op je smartphone kan je zo doorgelinkt worden naar Google Maps. Zo kom je exact uit op de locatie die zoekt. Oftewel: klik, klik, klik en klaar is Kees. Simpel gezegd maak je eigenlijk dankbaar gebruik van verschillende apps die 'praten' met elkaar. Wat is zo'n smartphone dan toch handig. Maar waarom passen we dit 'praten-met-elkaarprincipe' niet toe in onze eigen sector?

Inmiddels moeten we als varkenshouders allemaal de welzijnscheck invullen. En mocht je dat nog niet gedaan hebben, doe dat nu. Niet tussen kerst en oud- en nieuwjaar, want er gaat best nog wel wat tijd inzitten om het allemaal goed in te vullen.

De welzijnscheck kan je gelukkig wel digitaal invullen en ook op de mobiel vond ik dat goed te doen. Het grote voordeel van de digitale versie is dat als je hem volgend jaar weer in moet vullen. Je hoeft dan alleen maar een aantal punten aan te passen in plaats van alles (en dat is veel!) opnieuw met pen op papier in te vullen. Vanuit de POV hebben ze mij verzekerd dat niemand iets met deze data mag doen zonder dat ik daar toestemming voor geef. Dus dan geef ik natuurlijk de voorkeur aan het digitaal invullen.

Maar dan. Na het compleet invullen van de check moet er eigenlijk automatisch een plan van aanpak uitrollen. Dit aanpakplan bespreek je met je dierenarts en voeradviseur tijdens een gezamenlijk overleg. Als je dat doet, is ook gelijk je diergezondheidsplan weer klaar. En hier kan automatisch dan ook je bedrijfsbehandelplan uit voortkomen wat automatisch in de databank van IKB terechtkomt. Wow dat scheelt dubbelwerk en dus frustratie. En het bespaart ons ook in de kosten. Klik, klik, klik en klaar is Kees. O nee, helaas toch nog niet altijd.

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer