Meeveren+met+hobbelige+varkensmarkt
Nieuws
© Koos Groenewold

Meeveren met hobbelige varkensmarkt

Twee chauffeurs van VAEX helpen bij het laden van een koppel van circa duizend biggen bij een vermeerderaar in Hoeven. Negentien uur later worden ze netjes afgeleverd bij een vleesvarkensbedrijf in het noorden van Spanje. Dit afzetkanaal is nu nog zeker en stabiel, maar op het overgrote deel van de exportmarkt voor biggen is het passen en meten. ‘Net als altijd bewegen we met de pieken en dalen van de markt mee’, stelt directeur Dirk Govers van VAEX. ‘Wel is het nu zo dat het per dag anders kan zijn.’

De varkensmarkt was de eerste vier maanden van dit jaar stabiel en uiterst positief. Vanaf mei namen het rumoer en de onrust toe door de coronacrisis. De druk op de markt voor biggen en vleesvarkens is flink opgevoerd en dat heeft zijn weerslag op de prijzen. Met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland is de onrust verder opgevoerd. ‘Dat biedt altijd weer uitdagingen’, vindt Govers. ‘Het dwingt ons verder te kijken dan de reguliere afzetkanalen.’

In alle hoeken van Europa

Tot nu toe lukt het het varkens- en veehandelsbedrijf regelmatig om nieuwe handelslijnen op te bouwen in alle hoeken van Europa. Met deze oplossingen probeert het bedrijf de varkenshouders zo goed en zo kwaad als het kan te ontzorgen. ‘Toch kunnen ook wij geen wonderen verrichten’, zegt de directeur. ‘Bovendien zullen discussies in de maatschappij en politiek het steeds lastiger maken om veetransporten vlekkeloos te laten verlopen. Ook daarop moeten we inspelen. Maar zoals wij altijd zeggen: ‘Het komt goed.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer