Europese+ministers+willen+co%C3%B6rdinatie+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Europese ministers willen coördinatie Afrikaanse varkenspest

Europese landbouwministers willen beter samenwerken om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen en varkens tegen te gaan. Dat bleek maandag tijdens de online vergadering van de landbouwraad.

De landbouwministers volgen daarmee het advies op van Polen en Tsjechië. Volgens die twee landen is betere samenwerking nodig om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt op het grondgebied van de Europese Unie (EU).

Volgens diverse landen zijn de procedures in de EU te ingewikkeld om aanspraak te maken op financiering voor maatregelen en compensatie voor getroffen varkenshouders. Ook kent Europa ingewikkelde aanbestedingsprocedures, waar geen tijd voor is als er snel moet worden ingegrepen om verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan.

Belangrijke rol

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner benadrukte dat de Europese Commissie een belangrijke rol kan spelen om regionalisering onder de aandacht te brengen bij Aziatische landen. 'Het belang daarvan moeten we bij die landen duidelijk maken.' Veel landen buiten de Europese Unie nemen geen varkensvlees meer af van landen waar de ziekte heerst onder wilde zwijnen.

Met regionalisering wil onder meer Duitsland dat het mogelijk wordt om wel varkensvlees te verhandelen naar derde landen uit regio's in Europa waar geen Afrikaanse varkenspest heerst. China, de grootste afnemer van Europees varkensvlees, neemt nu geen vlees af uit Duitsland bijvoorbeeld, met veel lagere slachtvarkensprijzen tot gevolg.

Zones

De Franse minister van landbouw Julien Denormandie is ook voorstander van regionaliseringsbeleid. 'Het is belangrijk dat voor handelspartners van buiten de EU duidelijk is hoe de zones worden vormgegeven. Daarmee is helder vanuit welke gebieden wel en niet uitvoer van vlees en transport van dieren mogelijk is.'

De landbouwministers willen dat 'best practices' over de aanpak van Afrikaanse varkenspest in Europa op een adequate manier worden gedeeld. 'Het lijkt onwaarschijnlijk dat Afrikaanse varkenspest op het grondgebied van de EU kan worden uitgeroeid', stellen Polen en Tsjechië. 'Voorrang moet worden gegeven aan de bescherming van de varkenshouderij door middel van efficiënte bioveiligheidsmaatregelen.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer