Met+honden+en+hekwerken+varkenspest+indammen
Nieuws
© Eigen Foto

Met honden en hekwerken varkenspest indammen

Geen kernzone in Saksen. Een eigen hondenzoektroep in Brandenburg en een witte zone die helemaal vrij wordt van wilde zwijnen. Vaste hekwerken langs de hele Poolse grens. Met al die maatregelen wil Duitsland zo snel mogelijk de uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen onder controle krijgen.

De Duitse deelstaat Saksen stelt vooralsnog geen kernzone in rond de vindplek van het met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette zwijn. Het deelstaatbestuur gaat ervan uit dat het zwijn vanuit Polen is binnengekomen en er verder geen sprake is van een brandhaard met zieke dieren. Wel wordt het risicogebied volledig van vast hekwerk voorzien. Gestart wordt op de grens met Polen en later wordt rond het hele gebied een hekwerk geplaatst. Daarbij is samenwerking nodig met het leger omdat de risicozone deels in een militair oefenterrein ligt.

In Brandenburg wordt eveneens hard gewerkt aan het plaatsen van hekwerken op de grens met Polen, rond de kernzones en de witte zones daaromheen. In de witte gebieden worden straks alle wilde zwijnen bejaagd en afgeschoten. De centrale Duitse overheid heeft hiertoe de wetgeving aangepast omdat eerder alleen sprake was van 'een sterke reductie van de wilde zwijnen' in die gebieden.

Zoektroep met honden

Daarnaast heeft Brandenburg nu een eigen zoektroep met 7 speciaal opgeleide honden. Hiermee worden kadavers van wilde zwijnen opgespoord. Die worden vooral ingezet in de moeilijk toegankelijke gebieden, zoals moerassen. Eerder moest Brandenburg gebruik maken van honden uit andere deelstaten. Naast die zoektroep met honden zijn boswachters en onder andere militairen het gebied aan het afzoeken.

Driepartijenoverleg

De centrale Duitse overheid heeft samen met Polen en Tsjechië een driepartijenoverleg opgestart. Daarin zullen de maatregelen om de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in te dammen op elkaar worden afgestemd.

In totaal zijn nu 147 met AVP besmette wilde zwijnen gevonden in Duitsland. Daarvan is er 1 aangetroffen in Saksen. De andere 146 in Brandenburg. In het noordelijke kerngebied in Märkisch Oderland zijn nu 15 dode zwijnen gevonden, waarvan 3 op het eiland in de Oder. Dat is veel minder dan voorheen verwacht, toen leek er een brandhaard te zijn met mogelijk wel 30 besmette dieren.
In het eerste kerngebied zijn nog steeds de meeste besmette zwijnen gevonden, 124 in totaal. In het tweede kerngebied zijn het er 7.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer