Subsidie+voor+groei+naar+verduurzaming
Nieuws
© Jos Thelosen

Subsidie voor groei naar verduurzaming

De Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe) wordt op 30 november geopend. Met een voucher van 1.500 euro of projectsubsidie zijn de kosten om te leren over duurzamere landbouw te verlagen. Boeren en tuinders, agrarisch adviseurs en groepen kunnen zich aanmelden via het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Toekenning gebeurt op volgorde van aanmelding.

Ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen, kunnen individueel een voucher aanvragen voor het volgen van cursussen of inwinnen van advies. Het kan gaan om een-op-eenadvies van BAS-registreerde bedrijfsadviseurs of om duurzaamheidsadvies tijdens bijeenkomsten als studiegroep met maximaal vijftien collega's. Bundeling van de individuele vouchers voor een groep is mogelijk.

Gratis advies over kringlooplandbouw kan onder meer worden benut voor diverse vormen van precisielandbouw. Voorbeelden zijn het verminderen van stalemissies of het beperken van de fosfaatuitscheiding door voermaatregelen.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij duurzaam ondernemerschap kan het gaan over de persoonlijke ontwikkeling zoals het vergroten van ondernemersvaardigheden.

De voucher kan ook worden ingezet voor advies en begeleiding bij samenwerking tussen bedrijven of het starten of overnemen van een agrarisch bedrijf,een haalbaarheidsonderzoek, overnameplan of het bespreken van specifieke onderwerpen met een expert.

Stikstofcoach

Bedrijfsadviseurs van agrarisch ondernemers kunnen zich ook aanmelden voor een voucher. Met subsidie kunnen ze de bijvoorbeeld de opleiding tot stikstofcoach volgen. Daarmee kunnen ze ondernemers verder helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf.

Groepen agrariërs die samen een project opzetten gericht op een duurzamere landbouw, zijn ook doelgroep van de Sabe-regeling. Samen en van elkaar leren over het verminderen van de stikstofuitstoot kan subsidie krijgen. Als dit wordt toegekend, is maximaal 80 procent van de projectkosten vergoed te krijgen tot een maximum van 200.000 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer