275+miljoen+euro+erbij+voor+sanering+varkenshouderij
Nieuws
© Jos Thelosen

275 miljoen euro erbij voor sanering varkenshouderij

De pot voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen is ruim verdubbeld. Bovenop de 180 miljoen euro komt nog eens 275 miljoen euro. Daarmee komt het totaal uit op 455 miljoen euro. Daarmee kunnen in principe alle 407 bedrijven die aan de eisen voldoen worden gesaneerd.

Minister Carola Schouten van LNV maakt de verhoging bekend in de Kamerbrief met de stand van zaken over de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Hieruit blijkt dat niet alle 502 bedrijven die oorspronkelijk een aanvraag hebben ingediend ook voor de Srv in aanmerking komen.

10 bedrijven hebben hun aanvraag ingetrokken, 40 voldeden niet aan de gestelde drempelwaarde voor de geuroverlast en 40 voldeden niet aan het Besluit emissiearme huisvesting. Bij 2 bedrijven was de aanvraag onvolledig en 3 bedrijven voldeden niet aan de vijfjaarseis.

910.645 rechten

Er zijn nu 407 bedrijven die wel in aanmerking komen voor de subsidieregeling. In de regio Zuid zijn daarmee 802.243 varkensrechten gemoeid, in de regio Oost 108.402 varkensrechten. Het aandeel vleesvarkensbedrijven is met 176 het grootst, 133 vermeerderingsbedrijven willen saneren en 80 gesloten bedrijven. 18 bedrijven vallen in de categorie 'anders'.

De eerste bedrijven hebben hun subsidiebeschikking ontvangen. Dat moeten in principe de bedrijven zijn met de hoogste geurscore. Die komen ook als eerst in aanmerking voor de subsidieregeling. Met het oorspronkelijke subsidieplafond van 180 miljoen euro hadden 124 bedrijven kunnen worden gesaneerd. Het nieuwe hogere subsidieplafond moet soelaas bieden voor alle 407 bedrijven.

Andere varkenshouders

De minister geeft aan dat ze de andere varkenshouders – die willen stoppen en aan alle vereisten van de Srv voldoen, maar net niet genoeg geuroverlast veroorzaken – wel perspectief wil bieden buiten de Srv om. Daarom is ze in overleg met de betrokken provincies en de gemeenten overeengekomen om met maatwerk te komen.

Met dat maatwerk moet het mogelijk worden dat deze aanmelders toch kunnen stoppen. De varkenshouders krijgen in de afwijzingsbrief het advies om contact op te nemen met de provincie of gemeente.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer