Slooptijd+sanering+veel+te+kort
Nieuws
© Twan Wiermans

Slooptijd sanering veel te kort

Varkenshouders die deelnemen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderij krijgen veel te weinig tijd om hun bedrijf te slopen. Nu de eerste beschikkingen binnen zijn, is het tijdspad duidelijker en blijkt de slooptijd nog korter dan de zes maanden die al krap was. Varkenshouders vrezen dat ze hierdoor de vergoeding voor de sanering mislopen.

Een varkenshouder die ja zegt tegen Subsidieregeling sanering varkenshouderij krijgt in totaal veertien maanden na dagtekening van de beschikking de tijd om aan alle voorwaarden van de regeling te voldoen. Dat betekent dat na veertien maanden het complete bedrijf inclusief mestopslagen en dergelijke verdwenen moet zijn.

De bedenktijd van de varkenshouder is zes weken en die tijd gaat hier al vanaf. In de eerste acht maanden na ontvangst van de beschikking moet de varkenshouder alle varkens en mest van zijn bedrijf verwijderen. Dat moet op zich geen probleem zijn, indien er geen problemen ontstaan door corona of Afrikaanse varkenspest.

Te weinig sloopcapaciteit

Na die acht maanden heeft de varkenshouder dan in theorie nog zes maanden om zijn bedrijf te slopen. Daar hebben diverse adviseurs en ook de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) al tegen geageerd. Die termijn is te kort, omdat er eenvoudigweg te weinig sloopcapaciteit aanwezig is in Nederland. Consequentie zal daarbij zijn dat de sloopprijzen stijgen en varkenshouders met oudere gebouwen niet eens voldoende vergoeding krijgen om het slopen te kunnen betalen.

Daarnaast is de tijd voor slopen nog flink korter dan die zes maanden, blijkt duidelijk nu de eerste beschikkingen binnen zijn bij de varkenshouders. Nadat de varkens van het bedrijf zijn, moet eerst de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen om te controleren of de dieren en de mest ook echt weg zijn. En tot dat moment mag de varkenshouder helemaal nog niets verwijderen of slopen.

Daarbij zullen de medewerkers van de NVWA niet direct op stel en sprong naar ieder varkensbedrijf kunnen voor die controle, dus dat zal best even tijd kosten. Nadat de NVWA een positief advies heeft gegeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kan het nog zes weken duren voordat de varkenshouder weet of alles definitief is goedgekeurd en hij een voorschot van het subsidiebedrag krijgt. Dan blijft er voor het slopen van het complete bedrijf nog maar een maand of vier of minder over.

Financiële problemen

Zoals de regeling nu is, moet het slopen echter wel binnen veertien maanden na dagtekening van de beschikking klaar zijn. Anders vervalt het hele subsidiebedrag. De varkenshouders krijgen dan geen vergoeding meer voor hun varkensrechten en het waardeverlies van de gebouwen en zullen dan in grote financiële problemen komen. Beslissen om mee te doen aan de saneringsregeling is hierdoor erg lastig. Het extra geld dat beschikbaar komt voor de Srv voegt op dit punt niets toe.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer