Gas+geven+op+dakvernieuwing+varkensstallen
Nieuws
© Jos Thelosen

Gas geven op dakvernieuwing varkensstallen

In het Brabantse Zeeland worden de asbestplaten van twee in gebruik zijnde varkensstallen verwijderd. In strak tempo wordt nog een centraal luchtkanaal gemaakt, een nieuw dak gemonteerd en een luchtwasser geplaatst.

De werkplaats achter de varkensstallen is afgezet met linten en er wordt gewezen op asbestgevaar van de werkzaamheden.

Het verantwoord verwijderen van de asbesthoudende golfplaten zit er net op voor de vier medewerkers van AVM asbestverwijdering, als een toezichthouder en handhaver van de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) aan komt zetten. In eerste oogopslag zijn de dakplaten veilig en volgens de regels verwijderd. Ook zijn ze luchtdicht en dubbel en herkenbaar als asbestafval verpakt in de aanwezig containers.

Klus voortvarend verlopen

De ODBN-inspecteur geeft aan dat minimaal 48 uur voor aanvang van de asbestsanering de melding is ontvangen dat ze op deze locatie in Zeeland zouden beginnen. 'Die klus zou naar schatting twee dagen duren en dan hebben ze 2.100 vierkante meter dak gesaneerd. Blijkbaar is de klus voortvarend verlopen.'

Dat beaamt de voorman van de AVM-medewerkers. 'De verwijderde dakplaten waren bijna als nieuw. Ze hebben niets geleden, omdat de stal heel goed is geisoleerd en ammoniak de platen nauwelijks heeft kunnen aantasten. Ook zijn er geen bomen langs de stal geplaatst, waardoor er geen schade is geleden door vallende takken of begroeiing van het dak.'

Strak gepland

De werkzaamheden zijn strak gepland. Vanmiddag zal de eindcontrole worden gedaan door een bedrijf dat daarvoor is geaccrediteerd. Tijdens een visuele inspectie wordt beoordeeld of alle asbest van de daken en gordingen is verwijderd.

Na deze keuring komt een bedrijf veiligheidsnetten plaatsen. Pas daarna kan een nieuw dak worden gelegd door Middendorp Montage, de aannemer van dit dakvernieuwingsproject.

Voordat de dakmontage start, wordt eerst nog een centraal luchtkanaal gemaakt. Achter de twee gepimpte stallen komt een luchtwasser, zodat het bedrijf emissiearmer de toekomst in kan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer